TV NL EN

Het Debutantenbal

DUUR
240 minuten

Dit is de pagina van het Debutantenbal 2015. Info en kaarten voor de editie van 2016 vindt u hier Gemist? Video's komen online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. Hoe schrijf je een eerste boek? Hoe maak je redacteuren enthousiast? En hoe wordt je debuut een doorslaand succes? Voor iedereen met schrijversdromen vindt op 7 februari 2015 het Debutantenbal plaats. Een avond vol programma’s over schrijverschap en het eerste boek.

Gevestigde en recent gedebuteerde schrijvers delen hun ervaringen, uitgevers vertellen waar ze op letten en voor iedere bezoeker is er gratis schrijfadvies. Zo kun je op het Debutantenbal luisteren naar Herman Koch over zijn eerste poging tot schrijverschap, met redacteuren en schrijfdocenten aan de bar hangen of op de schrijfmarkt op speeddate met je favoriete recensent of schrijver.

Aan het eind van de avond maakt een vakjury de winnaar bekend van de Debutantenschrijfwedstrijd. De kanshebbers dit jaar zijn: Helge Bonset, Mireille Oostrom, Rutger Heringa, Esther Quatfass, Mina Jordanov, Ursula Jager, Miranda La, Liesbeth Gerlofsma, Irma Röder en Renée Dinges.

Het Debutantenbal is een initiatief van De Balie, online schrijversvakschool EDITIO, SLAA, CPNB en NRC Boeken. De Debutantenschrijfwedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door ECI.
    

Het programma

Ook ik was debutant
Elke schrijver heeft ooit een eerste boek geschreven. Een debuut is iets speciaals: niemand kent je nog, je wilt een visitekaartje afgeven, een voetstap maken, maar natuurlijk is er ook die grote angst dat het totaal onopgemerkt blijft. Drie prominente auteurs vertellen over hun entree in de letteren. Grote Zaal, 20.00 tot 21.00 
Met: Herman Koch, Oek de Jong & Manon Uphoff
Moderator: Isolde Hallensleben
Ben je klaar voor je debuut?
Een boek schrijven, je was er al jaren mee bezig, droomde al zo lang dat je woorden eindelijk in druk zouden verschijnen bij een echte uitgever, dat er daadwerkelijk een boek uit zou komen met jouw naam op de cover, en dan is het ineens zover… Het eeuwige angstaanjagende schemergebied tussen droom en werkelijkheid: wat nou als niemand je werk goed vindt? Wat nou als het niet eens besproken wordt? Of wat als je ineens van een anonieme debutant een beroemd schrijver wordt? Kortom: ben je klaar voor je debuut, weet je wat er op je af komt? Reeds (recent) gedebuteerde schrijvers en een aankomende debutant Sarah Meuleman praten hierover met Jasper Henderson. Salon, 20.15 tot 21.00.
Met: Olivier Willemsen, Robbert Welagen en Sarah Meuleman.
Moderator: Jasper Henderson.

Tips en trucs van uitgevers
In dit programma vragen we uitgevers met jaren ervaring in het boekenvak wat niet en wat vooral wel te doen als je wilt debuteren. Ze vertellen waar zij op letten en wat er bijvoorbeeld in een goede begeleidende brief staat.

Grote zaal, 21:15 – 22:00
Met: Lidewijde Paris, Josje Kraamer en Joost Nijsen
Moderator: Isolde Hallensleben
Juwelen uit de slush pile 
Uitgeverijen krijgen wekelijks tientallen manuscripten binnen. Natuurlijk hebben redacteuren niet de tijd deze allemaal zelf te lezen, vaak hebben ze speciale lectors in dienst, de ‘slushpile’-lezers. Zij nemen alle ingezonden manuscripten nauwgezet door en stuiten daar dikwijls op de meest curieuze inzendingen. Ongepolijste diamanten, kiezelstenen en af een toe een juweel. Redacteuren vertellen over wat zij vonden in de slush pile. 

Salon, 21.15 – 22.00 
Met: Elfie Tromp, Katrijn van Hauwermeiren, Roel van Diepen 
Moderator: Jasper Henderson

Speeddaten in het fluistercafé 
In het fluistercafé kun je speeddaten met auteurs, aan de bar hangen met redacteuren en alle prangende vragen stellen waar je als beginnend of gevorderd schrijver altijd al een antwoord op had willen hebben.  Grote Zaal, 20.00 – 22.30
Met: Jos Versteegen, Auke Kok, Thomas Verbogt

Uitreiking ECI Debutantenprijs De Debutantenprijs wordt mogelijk gemaakt door ECI en bestaat uit een publieks- en een vakjuryprijs. De vakjury bestaat uit Arjen Fortuin (NRC Handelsblad),Thomas Verbogt (EDITIO tutor Fictie), Auke Kok (EDITIO tutor Non Fictie), Daphne de Heer (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam) en Niña Weijers (winnares Write Now 2010, debuutroman De Consequenties 2014). Tirza van Schie won dit jaar de publieksprijs. De vakjury maakt aan het einde van de avond bekend wie hun winnaar is.

Grote zaal, 22:30 uur

    

Foto Oek de Jong: Koos Breukel
Foto Robbert Welagen: Marc Bester