TV NL EN

Het Grote Angstdebat

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. In een van de gelukkigste landen ter wereld staat angst centraal in het maatschappelijk debat. Angst voor terreur, angst voor discriminatie, angst voor verlies van cultuur, angst voor seksisme, angst voor open grenzen, angst voor oprukkend nationalisme. In vele lagen van de bevolking heerst angst. Toch wordt niet alle angst hetzelfde gevalideerd. De angst van de boze witte man werd deze verkiezingen door media en politiek uiterst serieus genomen, de angst van migranten voor discriminatie en uitsluiting een stuk minder.

#Nietmijnislam en De Balie organiseren daarom samen het Grote Angstdebat. Tijdens dit programma staan we stil bij de tijdsgeest van angst. In een korte lezing spreekt Mostafa Hilali over de rol van angst in onze maatschappij. Waar komt deze vandaan, door wie wordt deze gevoed en wie heeft er baat bij deze angstcultuur? O.a. Jerry Afriyie, Anne Dijk, Bregtje Visser, Sheila Gogol, Raja Felgata en Thomas van Elst gaan met elkaar in gesprek over hun angst. Hoe manifesteert deze angst zich in hun denken en dagelijks leven, voelen zij zich gehoord en kunnen deze angsten ook ontzenuwd worden.

We sluiten af met drie inspirerende verhalen van mensen die hun angst overwonnen. Ferry Zandvliet overleefde de aanslag in de Bataclan in 2015 in Parijs, Tofik Dibi kwam na jaren publiekelijk naar buiten met zijn seksuele geaardheid en Dasja Abresch sprak na verschillende bedreigingen een woedende menigte toe over de komst van een AZC in Steenbergen.

Naima Ajouaau van #nietmijnislam presenteert de campagne Fight the Fear, die als doel heeft het doorbreken van de vicieuze cirkel van angst voor de ander, door mensen bewust met elkaar samen over die angsten te laten spreken.

Moderatie: Bahram Sadeghi

Redactie: Mirthe Frese en #nietmijnislam

We Are Public
Dit programma is gratis voor leden van We Are Public. Reserveren kan telefonisch via 020 5535100. Gereserveerde kaarten kunnen de hele dag tot 45 minuten voor aanvang worden opgehaald, daarna worden ze vrijgegeven.