TV NL EN

Het Grote China Debat

Het LeidenAsiaCentre, De Balie en het Clingendael China Centre organiseren een publieksdebat waar politici, Chinadeskundigen en het publiek in discussie zullen gaan over het Nederlandse Chinabeleid.

Georganisseerd door
LeidenAsiaCentre
Georganisseerd door
Clingendael China Centre
Programmamaker

China is op koers om de grootste economie ter wereld te worden. Hun investeringen in wetenschappelijk onderzoek, kunstmatige intelligentie en andere innovatieve industrieën zijn explosief gestegen. Voor de financiering van het Chinese infrastructurele megaproject, de Belt & Road Initiative, ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd, werd ruim 700 miljard dollar uitgetrokken. President Xi Jinping wil China aan de economische en technologische wereldtop brengen.

Ook in Nederland is de Chinese aanwezigheid groeiende: op de universiteiten, in de Rotterdamse haven en in telecomnetwerken. Het Chinees politiek-economisch systeem wijkt sterk af van het Westerse model. Wat betekent de opkomst van China voor Nederland? En voor de balans tussen dominee en koopman in het Chinabeleid?

De experts

  • Frans-Paul van der Putten (Senior Research Fellow, Clingendael China Centre)
  • Arjen van Dijkhuizen (Senior Economist bij ABN AMRO)
  • Ardi Bouwers (directeur China Circle)
  • En buitenlandwoordvoerders van politieke partijen in de Tweede Kamer Martijn van Helvert (CDA) Wybren van Haga (VVD) en Bram van Ojik (GL)

De avond wordt gemodereerd door Lily Sprangers (Manager Leiden Asia Centre) en Monika Sie Dhian Ho (directeur Instituut Clingendael).

Tweede Kamer Hoorzitting

Eerder op de dag vindt de Tweede Kamer Hoorzitting over China-notitie plaats. In mei publiceerde de Nederlandse regering de notitie “Nederland-China: een nieuwe balans”. Minister Blok benadrukte hierbij: “Open waar het kan, beschermen waar het moet”. In de middag, voorafgaande aan ons Grote Chinadebat organiseert de Tweede Kamer Commissie Buitenlandse Zaken een hoorzitting met deskundigen over de China-notitie. Het debat is dus een uitgelezen mogelijkheid om in discussie te gaan over hetgeen besproken is tijdens de hoorzitting. Later in september wordt bovendien de China-notitie in de Tweede Kamer behandeld.

Speakers

Lily SprangersManager Leiden Asia Centre
Monika Sie Dhian HoDirecteur Instituut Clingendael

Speakers

Frans-Paul van der PuttenSenior Research Fellow, Clingendael China Centre
Arjen van DijkhuizenSenior Economist bij ABN AMRO
Ardi BouwersDirecteur China Circle
Martijn van HelvertBuitenlandwoordvoerder CDA
Bram van OjikBuitenlandwoordvoerder Groenlinks
Wybren van Haga Buitenlandwoordvoerder VVD