TV NL EN

Het impactdebat

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Impact: wat is het, wat bedoelen we ermee, en waarom is dat belangrijk? In toenemende mate zijn goede doelen en maatschappelijke organisaties bezig met deze vragen. Hoe komt dat? De tijd dat goede doelen min of meer automatisch als “goed” werden beschouwd is voorbij. Donateurs zijn kritischer geworden, en bevragen de effectiviteit van de organisaties waaraan zij steun geven. Ook overheden willen inzicht in het effect van hun subsidies. En goede doelen willen zelf ook duidelijker uitdragen dat niet alleen hun ambitie goed is, maar dat hun resultaten daaraan aantoonbaar bijdragen. Maar hoe kunnen we de balans bewaren tussen een verantwoordingscultuur (om verspilling te voorkomen) en de noodzakelijke vrijheid (om het werk te kunnen doen)? De Balie en de Postcode Loterij onderzoeken de waarde van impact, maar ook de hobbels en valkuilen ervan. Al was het maar om te voorkomen dat de vraag “wat was er eigenlijk gebeurd zonder het goede doel” met gestotter wordt beantwoord. Met o.a:
– Een lezing van Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit op het gebied van transities & duurzaamheid.
– Wouter Scheepens, partner bij en oprichter van adviesbureau Steward Redqueen. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van duurzaamheid en impact management en deed verschillende impact studies voor bedrijven en NGO's
– Joke Le Poole, oprichter Max Foundation. De Max Foundation richt zich op het voorkomen van kindersterfte op een zo efficiënt mogelijke manier. Dat doen ze met behulp van de S.M.A.R.T. methode: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden. Eind 2016 wil Max 1.6 miljoen mensen hebben bereikt met hun MAX-WASH projecten.
– Peter D'Angremond, directeur Max Havelaar
– Jasper Snoek, Financieel Directeur Stichting DOEN.
– Kellie Liket, econome en onderzoeker Impact Centre Erasmus (ICE). Schreef Why ‘Doing Good’ is Not Good Enough. Essays on Social Impact Measurement.
– Hans Docter, directeur Duurzame Economische Ontwikkeling bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Moderator: Kirsten van den Hul Dit programma is uitverkocht! Geen kaartje? Een uur voor aanvang opent een wachtlijst aan de kassa voor niet-opgehaalde reserveringen. Of volg de livestream. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN.