TV NL EN

Het Midden-Oosten Report: Libanon een tikkende tijdbom?

DUUR
120 minuten

Hoe langer de oorlog in Syrië voortduurt, hoe meer wordt gevreesd voor een spill-over effect naar buurland Libanon. Meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen hebben inmiddels hun toevlucht genomen in een land dat zelf niet meer dan vier miljoen inwoners telt. De oorlog in Syrië drijft de sektarische spanningen tussen de Sjiieten en Soennieten op de spits en Libanese christenen voelen zich bedreigd door de enorme stroom Syrische moslims die het land binnenkomen. Ondanks deze dreiging en maandelijkse aanslagen lijkt het leven van alledag nog gewoon door te gaan en is Libanon ook nog steeds het land met een bruisende art scene, een mondain uitgaansleven en de meeste nose jobs ter wereld. Tijdens deze vijfde aflevering van Het Midden-Oosten Report dompelen we ons onder in de historische, culturele, sektarische en religieuze diversiteit van Libanon. Want als je deze begrijpt, begrijp je eigenlijk de complexiteit van het hele Midden-Oosten. Is het daadwerkelijk vijf voor twaalf in Libanon of is Libanon misschien wel een voorbeeld voor nieuwe democratieën in het Midden-Oosten hoe om te gaan met etnisch en religieuze complexiteit. De Amerikaanse historica Tsolin Nalbantian houdt een lezing en Nat Muller, curator en kunstkenner Midden-Oosten, houdt een presentatie over de relatie tussen politiek en kunst in Libanon.   Vervolgens gaan we in debat over de vraag of Libanon inderdaad een tikkende tijdbom is. Met o.a.:
Tsolin Nalbantian, Moderne Midden-Oosten specialist.
Kim Brouwers, Child Protection Specialist in Libanon. Arthur Blok, journalist en schrijver van de boeken 'Mijn zoektocht in Libanon' en 'Morgen Misschien: waarom de problemen in Libanon niet worden opgelost.'    Met een voxpop uit Beirout.   Het Midden-Oosten Report
De Balie presenteert Het Midden-Oosten Report, een programmaserie met experts, politici en journalisten die ons helpen een gefundeerde mening te vormen over de politieke actualiteit in het Midden-Oosten.   Presentatie: Bahram Sadeghi en Mirthe Frese. Voertaal Engels.