Dit jaar bespreken we, traditie getrouw, met kunsthistoricus en bestuurder Wim Pijbes de implicaties van de Miljoenennota op het Nederlandse cultuurbeleid. Wat zijn de gevolgen van de val van het kabinet voor de kunstensector? Is het tijd voor een nieuwe politieke visie op cultuur na 13 jaar Rutte? Of moet de cultuursector zijn pijlen richten op financiers buiten de politiek om, zoals Pijbes recent verkondigde in NRC?
Samen met een zaal vol journalisten, beleidsmakers, en een diverse groep van professionals uit de zakelijke, academische en culturele sectoren, werpen we traditiegetrouw een gezamenlijke blik op Prinsjesdag en kijken we kritisch naar de Miljoenennota en de mogelijke implicaties voor de Nederlandse samenleving.
Als voormalig directeur van de Kunsthal in Rotterdam (2000-2008) het Rijksmuseum in Amsterdam (2008-2016) heeft Wim Pijbes de grote bezuinigingen van de kabinetten Rutte in de praktijk meegemaakt. Wat verwacht hij van politiek Den Haag? Wat zou volgens hem een goed cultuurbeleid inhouden?
Pijbes werkt momenteel als directeur van de filantropische stichting Droom en Daad en investeert met het geld van miljardair Martijn van der Vorm in kunst en cultuur voor Rotterdam. Bijvoorbeeld in het standbeeld van een zwarte vrouw op Nikes van kunstenaar Thomas J Price dat veel discussie opriep. Daarnaast heeft hij een uitgesproken mening over filantropie binnen de kunstsector: ‘Er valt veel voor te zeggen om alles democratisch te besluiten, maar dan eindigt het toch vaak als een zesje.’
Over het Prinsjesdagontbijt
Ieder jaar nodigt De Balie een gerenommeerd gastspreker uit om zijn/haar visie op de Miljoenennota te presenteren. Eerder spraken o.a. Barbara Baarsma, Coen Teulings, Kees Vendrik, Ingo Uytdehaage & Rens van Tilburg.