TV NL EN

Het Stadsgesprek: Amsterdam zorgt voor zichzelf

DUUR
90 minuten

Het kabinet Rutte-Asscher heeft omvangrijke decentralisaties van de zorg aangekondigd: in de loop van de komende jaren worden steeds meer zorgtaken overgeheveld naar de gemeenten. Met deze veranderingen gaan fikse bezuinigingen gepaard. Er wordt steeds minder zorg vergoed, en de burger wordt steeds meer aangesproken op de eigen verantwoordelijkheid: boodschappen halen voor de buurman, op de koffie gaan bij een oude tante en zorgen voor vader en moeder.

“Zeker is dat mensen erop achteruit gaan” stelt Eric van der Burg, wethouder zorg in Amsterdam. Amsterdam zorgt voor zichzelf: maar hoe?Hoe gaan de inwoners van Amsterdam, instellingen en de politiek om met de beweging van verzorgingsstaat naar -stad? Waar vallen de klappen en wie moeten ze opvangen? Hoe mobiliseer je vanuit de gemeente solidariteit onder burgers? Daarbij kan niet alle zorg, vooral voor de meest hulpbehoevende mensen, worden opgelost met mantelzorg. Hoe zorgen we ervoor dat deze kwetsbare groep niet vergeten wordt? Met o.a. Eric van der Burg, Evelien Tonkens en Bart Meijman.
En daarnaast is er zoals bij ieder Stadsgesprek uiteraard voldoende ruimte voor het publiek om deel te nemen en vragen te stellen.
Het Stadsgesprek
Het Parool en De Balie geven Amsterdam een stem met de nieuwe debatserie Het Stadsgesprek. Tijdens deze maandelijkse bijeenkomsten wordt er gedebatteerd over een thema dat de stad raakt, met uiteenlopende sprekers uit de politiek, wetenschap, sport, journalistiek en het bedrijfsleven, maar bovenal betrokken en trotse Amsterdammers. De presentatie is in handen van Ronald Ockhuysen, adjunct-hoofdredacteur van Het Parool.

***
Foto: 'Bezorgd om Jan Bal', door Niels Blekemolen
In september 2009 begint documentairefotograaf Niels Blekemolen als huishoudelijke hulp bij de thuiszorg. Zo ontmoet hij Jan Bal. Niels Blekemolen volgt hem gedurende zes maanden en dit leidt tot een fotodocumentaire die vragen oproept over de ouderenzorg in Nederland, over de levens van anderen – en dat van onszelf.

'Ik ben al ruim een jaar niet buiten geweest. Dan kom ik die trap niet meer op. Als ik wat meer oefen, dan lukt het straks wel weer.' – Jan Bal

Niels Blekemolen studeerde in 2012 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Zijn werk is gepubliceerd in o.a. de Volkskrant, Het Parool en NRC Handelsblad. Voor zijn laatste wapenfeit, het fotoproject ´Een keer per week´, liep Blekemolen een jaar lang rond in verschillende verzorgings- en verpleegtehuizen. 'Een keer per week' is in 2013 in boekvorm verschenen. 

nielsblekemolen.nl / facebook.com/nielsblekemolenfotografie