TV NL EN

Het Stadsgesprek: Het Museumplein

DUUR
90 minuten

Nu met de heropening van Het Stedelijk Museum en Het Rijksmuseum alle musea aan het Museumplein weer open zijn en Het Concertgebouw zijn 125-jarig jubileum viert, is het tijd voor een volgende stap: het Museumplein zelf moet een 'state-of-the-art' cultuurplein worden. Voorbeelden als het Museuminsel in Berlijn en het Museumquartier in Wenen laten zien hoe betekenisvol een museumkwartier kan zijn voor een stad. Maar tot op heden is het niet gelukt het Museumplein om te toveren tot een bloeiende culturele omgeving.

Het Museumkwartier is in bezoekersaantal – 4,5 miljoen per jaar- de grootste toeristische trekpleister van Nederland. Een dynamisch Museumkwartier levert de stad ieder jaar 1,25 miljard aan bestedingen en 12.500 banen in de toeristische sector op. Hoe zorgen we ervoor dat naast de musea het plein zélf een toeristische trekpleister wordt en uit kan groeien tot de vijfde culturele instelling van internationale allure?

Met…
Het Stadsgesprek opent met een historische inleiding van Jouke van der Werf (architectuurhistoricus) en een verhandeling van Hans Karssenberg (stedenbouwkundige) over de succesfactoren van een plein. Vervolgens gaan we in gesprek met  Karin van Gilst (algemeen directeur Stedelijk Museum), Simon Reinink (directeur Het Concertgebouw), Axel Rüger (directeur van Gogh Museum), Ton Schaap (ontwerper herinrichtingsplan Museumplein) en natuurlijk zoals bij ieder Stadsgesprek het publiek.