TV NL EN

Het Verweesde Bankwezen

DUUR
120 minuten


LIVESTREAM (met herhalingen) VANAF ±20:00 UUR

Ook live te zien via SALTO 1 TV  (UPC kabel Amsterdam e.o.) TERUGKIJKEN: VIDEO binnen enkele uren online via De Balie TV + vimeo.com/debalie/videos   De publieke discussie over de toekomst van de bankensector in Nederland zit in een impasse. Er waren miljarden euro's aan belastinggeld nodig om het financiële systeem overeind te houden. De banken werden gered, maar de burgers zijn ontevreden. Den Haag heeft veel nieuwe regels ingevoerd en het toezicht op de banken aangescherpt. Maar naast deze nieuwe regelgeving blijft de politiek roepen om investeringen van diezelfde banken in de economie.

Ondernemers signaleren kredietschaarste en de woningmarkt is nog altijd broos. Banken stellen dat zij hun ondersteunende rol in de economie steeds minder goed kunnen vervullen. Zij vinden dat de financiële regelgeving en het toezicht op de banken te ver is doorgeschoten, en dat hierdoor de bijdrage van de banken aan de toekomstige economisch groei onder druk komt te staan.

Een gesprek mét de banken
Er wordt in het publieke debat veel óver banken gesproken. Maar ditmaal spreken we mét hen. Tijdens deze avond in De Balie spreken de banken met critici over de toekomst van het bankwezen in Nederland. Welke rol vervullen zij in onze samenleving en in de economie? Moeten de banken economische groei stimuleren? Of moeten zij zo min mogelijk risico's nemen en streng gecontroleerd worden? Wat verwachten we van de banken de komende jaren en welke rol speelt Den Haag? Een debat waarin niet de crisis van vandaag, maar de toekomst van het Nederlandse bankwezen centraal staat.

We spreken onder anderen met:

Wilfred Nagel, CRO en lid raad van bestuur van ING
Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam
Sweder van Wijnbergen, hoogleraar macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam
Maurice Oostendorp, CFRO en lid van de Raad van Bestuur SNS Reaal
Kees Vendrik, Lid van de Algemene Rekenkamer

Dit programma wordt gemodereerd door Felix Rottenberg.