TV NL EN

Het Ziekenhuis van de Toekomst

Moeten we treuren om het verdwijnen van ziekenhuizen, of komt er iets veel mooiers voor in de plaats?

Programmamaker

De grote ontwikkelingen in de zorg hebben een doorwerkend effect op hoe ons ziekenhuis er uit ziet, en waar we het voor gebruiken. Medische technieken worden steeds simpeler, veel ziektes worden chronisch en de patiënt kan door e-health veel meer zelf doen en langer thuis blijven. Moeten we het ziekenhuis van de toekomst zien als een garage, waar je af en toe een paar uur heen moet voor een APK?

Het ziekenhuis zoals we ‘m nu kennen staat onder druk. De afgelopen tijd gingen een aantal ziekenhuizen failliet, en de minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, sloot vorig jaar een akkoord waarin staat dat ziekenhuizen in de toekomst veel kleiner zullen worden. Dat biedt allerlei technologische en innovatieve kansen. Moeten we treuren om het verdwijnen van het ziekenhuis, of komt er iets veel mooiers voor in de plaats?

Helianthe Kort, lector Technologie voor Zorginnovaties op de Hogeschool Utrecht zal een lezing geven over de innovaties op het gebied van zorg die de komende tijd zullen plaatsvinden, of nu al bezig zijn.

Met Robert Vonk, werkzaam op de Erasmus School for Health Policy and Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam, bespreken we de geschiedenis van het ziekenhuis. Is er veel veranderd door de jaren heen, en wat staat er nu te gebeuren?

Oprichter en directeur van TEKTON Architekten, Bert Tjhie neemt ons mee op reis door het ziekenhuis van de toekomst. Hoe ziet dat er uit? Met welke blik kijkt een architect naar het gebouw dat al jaren op dezelfde manier wordt vormgegeven?

Tot slot spreken we met Laurens Rijpstra, adviseur patiëntenbelang team digitale zorg bij de Patiëntenvereniging Nederland en Pepijn Weeder, arts in opleiding tot chirurg. Hoe zien de veranderingen in de zorg, de technologie en de innovaties eruit vanaf ‘de vloer’?

 

Met:

Helianthe Kort is lector Technologie voor Zorginnovaties op de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is  ze deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en coördineert zij voor de faculteit Bouwkunde het thema ‘Health in the built environment’ als onderdeel van het Strategic Area Engineering Health van de TU/e.

Robert Vonk Medisch-historicus, werkzaam bij het RIVM, de SER en de Erasmus School of Health Policy & Management.

Laurens Rijpstra is adviseur patiëntenbelang team digitale zorg bij de Patiëntenfederatie Nederland.

Pepijn Weeder is arts in opleiding tot chirurg. Tijdens zijn studie deed hij onderzoek naar orgaandonatie en levertransplantatie in het UMCG en aan Harvard Medical School in Boston.

Bert Tjhie is oprichter en directeur van TEKTON Architekten. Met zijn bedrijf heeft hij diverse gebouwen voor zorg ontworpen rondom innovatieve concepten. Daartoe werkt hij samen met mensen uit andere disciplines zoals data wetenschap en hospitality.

Speakers

Helianthe Kort Lector Technologie voor Zorginnovaties en hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Robert Vonk Medisch-historicus, werkzaam bij het RIVM, de SER en de Erasmus School of Health Policy & Management.
Laurens RijpstraPatiëntenfederatie Nederland
Bert TjhieOprichter en directeur TEKTON Architekten
Pepijn WeederArts