
De toegang tot gezond eten wordt grotendeels bepaald door je postcode. Maar maatregelen die tot meer gelijkheid moeten leiden – schreeuwerige broccolicampagnes, het weren van snackbars in buitenwijken – doen niks aan het onderliggende probleem: armoede. Hoe komen we tot een samenleving waarin iederéén gezond kan eten? En hoe wijst ons brein ons de weg naar wat wél werkt?
Wat is de kortste weg naar een gezondere leefstijl? Welke ruimte bestaat er om via de supermarktschappen en de omgeving aan een gezonde samenleving te werken als arme mensen bovenal geld te kort komen? Daarover gaan we in gesprek met onder anderen Tim ’S Jongers, directeur van de Wiardi Beckmanstichting en auteur van ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’ en kinderartsen Felix Kreier, en Maarten Biezeveld van ‘De hamstermaatschappij‘. Het boekt toont dat ons ‘hamsterbrein’ ervoor zorgt dat we voedselverleidingen nauwelijks kunnen weerstaan en is een pleidooi voor maatschappelijke preventie.
Tim ’S Jongers, NRC
Sprekers







How does China portray itself to its own people and to the outside world?

Een avond over de laatste levensfase
Wat als het einde in zicht is? In haar boek Het leven loslaten geeft palliatieve zorgverlener Cathelijne Verboeket-Crul een inkijkje in de aanloop naar de dood.

Aan de landbouwtafel met…
Driekwart van de Nederlanders eet te weinig groente. Ergens in de keten van boer naar bord gaat het mis. Hoe zorgen we dat wat we verbouwen ook echt leidt tot een gezonde samenleving? En hoe kan een samenleving die gezond eet, de boeren en telers ook echt wat opleveren?
