TV NL EN

Hoe houden we de scholen veilig open?

programmamaker
Mohammed Saiah
In samenwerking met
Algemene Onderwijsbond
Het openhouden van scholen is één van de prioriteiten in het coronabeleid. Toch heeft het onderwijs de deuren meermaals moeten sluiten. De vraag die centraal staat: hoe houden we de scholen veilig open? Moeten we het onderwijs tegen elke prijs draaiende houden? En naar welk advies moeten we luisteren, nu iedereen iets anders lijkt te zeggen?

Sluiting van scholen – en dus onderwijs op afstand – leidt tot leer- en ontwikkelingsachterstanden, en juist kinderen uit kwetsbare groepen worden hard geraakt als de reguliere lessen niet doorgaan. Op advies van het OMT besloot het kabinet om de kerstvakantie te verlengen voor het onderwijs.

Ondanks stijgende besmettingscijfers gaat het primair en voortgezet onderwijs begin dit jaar weer open. “Tweeënhalf miljoen leerlingen hebben nu weer de mogelijkheid om naar school te gaan en dat is iets om je over te verheugen,” zegt demissionair onderwijsminister Arie Slob. Terwijl het onderwijs nog wacht op een langetermijnstrategie, hoeven we op dit moment geen aanvullende maatregelen te verwachten. Het demissionaire kabinet houdt vast aan de maatregelen die ook voor de kerstvakantie binnen de scholen doorgevoerd werden.

In dit programma praten we met onderwijzers, experts uit de politiek en de wetenschap over de moeilijke vraag hoe we gezond en zonder onoverbrugbare leerachterstanden uit deze crisis komen.

Sprekers

Jet BussemakerVoorzitter Raad voor Volksgezondheid & Samenleving
Marc DullaertOprichter KidsRights en oud kinderombudsman
Thijs RooversLid dagelijks bestuur AOb
Karim Amghar Lid platform Perspectief Jongeren
Freddy WeimaVoorzitter PO raad