Naar aanleiding van de voorstelling Anatomy of a Suicide van interdisciplinair theatercollectief LENZ gaan we met transcultureel systeemtherapeut Kitlyn Tjin A Djie en psychiater-seksuoloog Tim van de Grift in gesprek mentale gezondheid, gendernormen en intergenerationeel trauma. Hoe kan je helen van een trauma dat niet van jou is?
Anatomy of a Suicide is een revolutionair, modern toneelstuk van de bekroonde Engelse schrijver Alice Birch (o.a. Succession, Normal People), dat de werking van familietrauma en de relatie met de dood onderzoekt. Een verhaal van drie generaties vrouwen die ieder op het eigen manier worstelen met hun mentale gezondheid binnen een verstikkende samenleving. Theatercollectief LENZ presenteert deze veelgeprezen tekst voor het eerst in Nederland in een gloednieuwe enscenering.
We gebruiken de theatertekst om met experts in gesprek te gaan over mentale gezondheid en intergenerationeel trauma. Hoe bevrijd je je van de patronen die door de generaties heen zijn doorgegeven? En hoe zou de samenleving met intergenerationeel trauma om moeten gaan?
Foto © | QiQi van Boheemen, design © What The Studio
Over de sprekers
Kitlyn Tjin A Djie is transcultureel systeemtherapeut en opleider. Als antwoord op het lineaire westerse witte individu-denken in de hulpverlening ontwikkelde ze Beschermjassen, een werkmodel dat ruimte schept voor diversiteit. ‘Beschermjassen’ betekent bescherming bieden door mensen of groepen in te bedden in hun krachtbronnen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het generatiedenken: De dynamiek in en tussen drie of meer generaties vormt een bron van kennis en inzicht in hoe patronen rondom pijn, verlies en trauma zich gevormd hebben en hoe deze getransformeerd kunnen worden. Kitlyn is eigenaar van Bureau Beschermjassen.
Tim van de Grift werkt als psychiater-seksuoloog en onderzoeker. In zijn onderzoekswerk aan het Amsterdam UMC richt hij zich op psychische gezondheid en minderheidsstresservaringen van trans- en interseksepersonen. Hij is één van de oprichters van Kaleidos, een Amsterdamse GGZ-instelling voor LHBTIQ+-personen.
LENZ (Marit Hooijschuur, Erasmus Mackenna en Roel Pronk) maakt voorstellingen op de grens tussen theater, live muziek en performance. Toegewijd aan de underground en outsiders in de hedendaagse samenleving, creëert LENZ portretten van de worstelende mens, op zoek naar radicale empathie in een hopeloze wereld. Terugkerende thema’s zijn emancipatie, mentaal leed en de verloren toekomst. Op muzikaal vlak laat LENZ zich beïnvloeden door muziekgenres als folk, noise en drone. Sinds 2021 is LENZ verbonden aan Frascati Producties.
Anatomy of a Suicide speelt van 7 t/m 18 januari in Frascati en gaat daarna op tournee door Nederland.