TV NL EN

Hoe vrij is de zzp’er in de kunsten?

DUUR
150 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Hoe staat het met de autonomie van een zelfstandig werkende kunstenaar? Welke oplossingen zien het werkveld en de politiek voor de onderbetaling en gebrekkige sociale zekerheid in de culturele sector?

U bent van harte welkom op woensdagavond 8 maart in De Balie om hierover door te praten met zzp’ers in de kunsten, die door middel van nieuwe initiatieven werken aan oplossingen en met Tweede Kamer politici van drie partijen.

Met Pascal Gielen (Universiteit Antwerpen en Rijksuniversiteit Groningen), Anne Breure (Veem House voor performance en Fair Practice Label for the Arts), Jette Schneider (SMartNL en TimeWindow), Marijn de Jong (Urland) en Steven van Weyenberg (kandidaat Tweede Kamerlid D66),   Corinne Ellemeet (kandidaat Tweede kamerledid GL) en Ilco van der Linde (kandidaat Tweede kamerledid PvdA), Matijs Jansen (Wunderbaum), Leonard van Munster (autonoom kunstenaar) en Ebru Durmaz (eigenaar van designlabel Ebruze).  

Uitgebreide informatie:

In samenwerking met de RUG en de Universiteit Antwerpen heeft SMartNL onderzoek gedaan onder 1700 creatieven werkzaam in acht Europese landen. Uit de antwoorden kwam naar voren dat een groot deel gestresst is over hun toekomst. Op woensdagavond 8 maart bent u van harte welkom in De Balie in Amsterdam om met elkaar in gesprek te gaan over de resultaten van dit onderzoek, gepresenteerd door onderzoeker van Louis Volont van de Universiteit Antwerpen. Pascal Gielen verwees er reeds naar in het spraakmakende interview met hem op de Correspondent (“De ideale werknemer van nu is kunstenaar”).

Hoe behoud je als freelancer in de kunsten je autonomie? Juist voor een creatief is vrijheid een groot goed. Welke andere vormen dan de "kunstenaar als ondernemer" zijn denkbaar om die autonomie te faciliteren? Drie zzp’ers vertellen over hun uurtarief, werkschema, sociaal vangnet, over wat als “normaal” wordt gezien in hun werkpraktijk. Iedereen werkt hard in de sector, de prijzen staan onder druk, de werkzaamheden worden slecht omschreven, je bent allang blij dát je een opdracht krijgt. Na een warrig jaar, waarin de VAR verdween en wet DBA nog meer onduidelijkheid schepte, komt ook de politiek aan het woord: drie politici presenteren hun idee over wat de rol van de overheid hierin is.

Na de pauze presenteren verschillende initiatieven zich aan het publiek. Anne Breure vertelt over het Fair Practice Label for the Arts dat zij samen met o.a. regisseur Tobias Kokkelmans naar Nederland heeft gehaald. Jette Schneider vertelt over "SMartNL, een coöperatie in wording die creatieven ondersteunt op zakelijk en juridisch vlak. Daarna lopen we diverse initiatieven langs: Broodfonds, CommonEasy en verschillende zelf organiserende kunstenaarscollectieven. Hoe dragen zij bij aan de betere arbeidsmarktpositie voor kunstenaars?
Pascal Gielen reageert op het debat en Matijs Jansen, speler van collectief Wunderbaum opent de avond met een excerpt uit de voorstelling “We doen het wel zelf”. Het debat wordt georganiseerd door Stichting SMartNL en Universiteit Antwerpen, de uitvoerders van het onderzoek naar de werkpraktijk van de kunstenaars.