TV NL EN

Hoe werkt Nederland 5: Onderwijs, immigratie en identiteit

In deze editie van Hoe Werkt Nederland onderzoeken we de nationale identiteit.

In deze editie van Hoe Werkt Nederland onderzoeken we de nationale identiteit.

 

Het begrip ‘identiteit’ is de maatschappelijke discussie sinds de eeuwwisseling sterk gaan bepalen. Met de komst van de individualisering identificeren mensen zich sterker met wat ze als kenmerkend en onderscheidend aan zichzelf waarnemen. Tegelijkertijd heeft de komst van nieuwkomers geleid tot een herbeleving van de nationale identiteit, en dat levert soms spanningen op. Vooral omdat het niet altijd duidelijk is wat die nationale identiteit precies behelst, en iedereen altijd meer dan één identiteit heeft.

Met zoveel verschillende bevolkingsgroepen binnen Nederland is het makkelijk om te focussen op de onderlinge verschillen, in plaats van de overeenkomsten. Hoe kan het onderwijs een rol spelen in het overbruggen van die verschillen? Moeten we kinderen het volkslied leren, zoals het CDA graag wilde? Of gaat het meer om het vormen van kritische en betrokken burgers?

U krijgt op vertoon van uw ticket 10% korting op een diner in het café.

Hoe werkt Nederland

In de deze serie nemen we een kijkje achter de schermen van ons land. Wilt u weten waarom we nog steeds een koning hebben, waarom we bekend staan om ons beroemde ‘poldermodel’, en hoe onze sociale zekerheden in elkaar zitten? In deze serie van vijf afleveringen nemen we u mee op reis door de belangrijkste thema’s die ons land maken tot wat het is.

Speakers

Alexander Rinnooy Kan Alexander Rinnooy Kan kent Nederland vanuit het bedrijfsleven, de politiek en de universiteit. Door zijn indrukwekkende loopbaan kan hij als geen ander inzicht geven in de manier waarop Nederland vormgegeven is. Hij is rector geweest van de Erasmus Universiteit, voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW, zat 10 jaar in de Raad van Bestuur van ING, was voorzitter van de Sociaal Economische Raad en is nu weer terug op de Universiteit, nu als hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij Eerste Kamerlid voor D66.
Paul SchnabelPaul Schnabel onderzoekt en beschrijft Nederland al vele decennia op veel verschillende manieren, en kan als geen ander het grotere plaatje van ons land schetsen. Zo was hij directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en van kroonlid van de Sociaal Economische Raad. Daarnaast was hij ook adviseur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Op dit moment is hij Eerste Kamerlid voor D66.