TV NL EN

Hoeveel ruimte moet een complottheorie krijgen?

met George van Houts en Maarten van Rossem

In samenwerking met
Floor
Floor HvA
programmamaker
Moderator
De coronacrisis blijkt vruchtbare grond voor complotten. Via Twitter, Telegram en talkshowtafels worden theorieën verspreid en genormaliseerd. Historicus Maarten van Rossem en prominent complotdenker George van Houts buigen zich over de vraag: hoeveel ruimte moet een samenzweringstheorie krijgen?

Meer dan nu het geval is, betoogt George van Houts, die ‘complotdenker’ inmiddels als geuzennaam gebruikt. Hij zegt dat er juist te weinig ruimte wordt gegeven aan samenzweringstheorieën. Die zijn heus niet allemaal gek, dat is veel te kortzichtig. Politici, wetenschappers en journalisten scheren alle complotten over één kam en zetten de denker bij voorbaat weg als niet helemaal honderd.

Maarten van Rossem vindt praten over complotten eigenlijk tijdverspilling. Want wat je aandacht geeft, wordt alleen maar groter. Zijn advies luidt dan ook: straal negeren.

Een avond, niet over een complot, maar over het complotdenken in onze maatschappij. Georganiseerd in samenwerking met debatcentrum FLOOR van de HvA.

Sprekers

Theatermaker George van Houts maakt met De Verleiders maatschappijkritische voorstellingen. Met het stuk Door de bank genomen bracht hij menig bankier in verlegenheid door de geldcreatie door private banken voor het voetlicht te brengen en deze kwestie tot in de Tweede Kamer te bespreken. In het solo-theaterstuk Kom Plot twijfelt Van Houts aan de officiële lezing van de aanslagen op 11 september. Hij schetst alternatieve vertellingen over 9/11, onder andere een vooropgezet plan van de Amerikaanse overheid om een nieuwe vijand te creëren in het belang van de wapenindustrie. Complotdenken leverde van Houts veel weerwoord op waardoor hij zich nu afvraagt of de officiële lezingen nog wel tot op het bot toe bevraagd en onderzocht mogen worden. 

Historicus en televisiepresentator Maarten van Rossem is een veelgevraagd Amerikacommentator en voormalig bijzonder hoogleraar Moderne geschiedenis. Hij wordt geroemd om zijn relativeringsvermogen en altijd rationele kijk op zaken. In 2010 verscheen van zijn hand Waarom is de burger boos. In dat boek onderzoekt hij waarom steeds meer Nederlanders de overheid, het politieke systeem en de maatschappelijke elite als vijand zien.

Sprekers

George van HoutsTheatermaker, cabaretier
Maarten van RossemHistoricus Amerikanistiek