TV NL EN

How to Survive a Dictatorship?

Dit weekend scheidt een muur De Balie in Oost en West. Drink je aangelengde wodka of chique prosecco? We bekijken recente Europese dictaturen, onderzoeken overlevingsstrategieën en luisteren naar een oproep tot verzet. Met onder andere Eva Rovers, Thomas von den Dunk en Ap Dijksterhuis. + Tear Down This Wall feest!

Programme-maker
PROGRAMME-MAKER
in samenwerking met
Iron Curtain Project
Voor veel West-Europeanen voelt het begrip ‘dictatuur’ als een ver-van-ons-bed-show. We vergeten echter dat het slechts twee generaties geleden is dat de helft van de Europeanen onder een autoritair, en zelfs dictatoriaal regime leefde. We wanen ons onkwetsbaar, maar zijn we dat eigenlijk wel? Hoe (on)waarschijnlijk is het dat een dictatuur ooit weer opduikt in Europa?

Dit weekend scheidt een muur De Balie in Oost en West. Drink je aangelengde wodka of chique prosecco? Beleef je het programma vanuit Oost-Europees perspectief of vanuit een Westers perspectief? Aan de vooravond van de 30ste verjaardag van de Val van de Muur duiken we samen met Evert van der Zweerde,  Eva RoversThomas von der Dunk, Eva Pieper en Ap Dijksterhuis in de wereld van recente Europese dictaturen, onderzoeken we hoe mensen zich staande hielden in een dictatuur en luisteren we naar een oproep tot verzet.Grenzen zijn er om te overtreden en muren om af te breken, toch? Dat gaan we in ieder geval wel doen! ’s Avonds geeft dj Aron Friedman met 1989-klassiekers het startsein van de Tear down this Wall-party. De volgende dag ontfermen we ons tijdens een (brakke) brunch over de ‘kater van Europa’.

Sprekers

Eva RoversKunsthistoricus en auteur.
Thomas von der DunkCultuurhistoricus en schrijver.
Ap DijksterhuisProfessor en hoofd van de afdeling sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Eva PieperCommunicatietrainer, groeide op in Oost-Berlijn.
Evert van der ZweerdeHoogleraar politieke filosofie aan de Radboud Universiteit, Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in burgerschap, ideologie, en democratie.
Mirthe FreseModerator
Bahram Sadeghi Moderator