Ook rechtstreeks via live.debalie.nl
Het is een mythe dat Nederland, tot niet zo gek lang geleden een verzameling onafhankelijke provincies, een eeuwenoude natiestaat is. Toch geloven veel mensen erin. Het staat zelfs op de politieke agenda. ‘Laten we de gedeelde historie benadrukken. Maak overal in het land de plekken toegankelijk waar onze geschiedenis is gebouwd. Dit land heeft een verhaal nodig’ meent CDA fractieleider Sybrand Buma. Maar welk verhaal?
Volgens historici waren er in Europa nooit natiestaten voordat die verbeeld en opgeschreven werden. Is de ‘Nederlandse natie’ niet meer dan een narratief, omdat we een verhaal nodig hebben? Geldt hetzelfde voor het narratief ‘ras’? Drie auteurs schijnen er deze avond hun licht over.
Met o.a. auteur/evolutiebioloog Tijs Goldschmidt, auteur/filosoof Désanne van Brederode, auteur Fiep van Bodegom en professor Moderne Nederlandse Letterkunde Geert Buelens.
Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met literair tijdschrift De Gids. De Gids heeft een aantal auteurs gevraagd te reflecteren op de huidige samenleving en identiteit door middel van essays, verhalen en poëzie.
Over de sprekers
Tijs Goldschmidt is gedragsbioloog en essayist. Hij publiceerde onder meer Darwins hofvijver en drie essaybundels, waarvan ‘Vis in bad’ (2014) de laatste is. In april verschijnt een selectie uit zijn brieven: ‘Onvoldoende liefdebrieven.’ Hij is adviseur aan de Rijksakademie van Beeldende kunsten en sluimerend gastschrijver van de Artis Bibliotheek.
Désanne van Brederode studeerde filosofie aan de VU in Amsterdam. Sinds haar debuut in 1994 verschenen er bij uitgeverij Querido zeven romans van haar hand, verschillende non-fictie-publicaties en de dichtbundel Verzonnen grond (2018). Van Brederode schrijft artikelen en columns en geeft lezingen over uiteenlopende maatschappelijke en levensbeschouwelijke onderwerpen.
Fiep van Bodegom is redacteur bij De Gids en recenseert literatuur voor De Groene Amsterdammer. Ze publiceerde essays, vertalingen en proza.
Geert Buelens promoveerde in Antwerpen op de invloed van de (nationalistische) dichter Paul van Ostaijen op de Vlaamse poezie en is sinds 2005 hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij is de auteur van o.m. de dichtbundel ‘Thuis’ (2014) en de veelgeprezen cultuurhistorische boeken ‘Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog’ (2008) en ‘De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis’ (2018) waarin nationalisme, de Europese gedachte en de globalisering belangrijke thema’s zijn.
Wijziging: eerder stond vermeld dat Frans Willem Korsten zou spreken.