TV NL EN

HVL – Ereveld Vol Leven in het theater

DUUR
120 minuten

Op deze avond worden de verhalen van Timo Smeehuijzen en Familie Wijler verbeeld. Timo kwam in 2007 op 19-jarige leeftijd om het leven door een aanslag in Afghanistan. De ouders van Timo zijn aanwezig om te vertellen welke impact de dood van Timo heeft gehad. Ook het verhaal van de familie Wijler wordt verteld. Dit Joodse gezin – vader, moeder en 2 dochters – doken in 1942 onder om aan arrestatie en deportatie te ontkomen. Ze waren niet samen: beide zusjes vonden onderdak in Apeldoorn; Wijler en zijn vrouw in Epe. Brieven waren het enige contact tussen ouders en dochters. In januari 1943 stopte de briefwisseling. In februari hoorden de ouders dat hun dochters waren verraden, opgepakt en afgevoerd naar Westerbork. Wijler en zijn vrouw wilden na dit bericht niet verder leven. Zij lieten hun trouwringen en twee afscheidsbriefjes op tafel achter waarin stond dat ze het kanaal waren ingelopen. Het derde verhaal is van Liane Bredée. In mei 1940 dreigt Breda tussen de vuurlinies van de Fransen en de Duitsers bekneld te raken. Vijftigduizend inwoners moeten hun huizen verlaten. Liane Bredée is zes jaar als zij samen met haar gezinsleden in het Belgische Sint-Niklaas aankomt. Ze slapen één nacht in de school, waar ze even kunnen bijkomen van de lange voettocht. Haar vader vindt het er niet veilig en het gezin vertrekt vlak voor het noodlottige bombardement losbarst. Tijdens dit programma ontstaat een levend schilderij aan de hand van de twee oorlogsverhalen, het publiek wordt gevraagd deel te nemen en te ervaren wat het betekent om in de dynamiek van dit verhaal te staan. Wat maakt dit levende schilderij zichtbaar? Wat willen wij zien en wat is er te zien?
Bij het realiseren van het levende schilderij wordt gebruik gemaakt van de principes van Systemisch Werk. Principes die een belangrijke rol spelen bij de herdenking Ereveld Vol Leven. Een unieke herdenking die dit jaar voor de vierde keer zal plaatsvinden op het Nationaal Ereveld Loenen. Een ereveld waar militairen, burgers en verzetsstrijders naast elkaar liggen begraven. Van de Tweede Wereldoorlog, maar ook Nederlandse slachtoffers van oorlogen daarna. Beelden en verhalen van deze herdenking dienen als inspiratie voor Ereveld Vol Leven in het Theater.

Ereveld Vol Leven is een herdenking waarbij mensen van dezelfde leeftijd en geslacht plaats nemen achter de graven van mensen die omgekomen zijn door oorlogsgeweld. Bezoekers zien niet alleen de grafstenen met naam, geboorte- en sterfdatum, maar beseffen door het zien van de persoon achter het graf dat een mensenleven is afgebroken. Een levenspotentieel dat niet is geleefd. Het kijken naar deze grafstenen van oorlogsslachtoffers is een hele andere ervaring als je in de ogen kijkt van mensen die bereid zijn om deze slachtoffers een gezicht te geven.
Van het publiek wordt deelname gevraagd maar dit is niet verplicht.  De week Herdenken Vol Leven is een gezamenlijk initiatief van Stichting Join Media, Media Luna Tell a Story en De Balie. Dit programma wordt mede mogelijkt gemaakt door het vfonds