TV NL EN

Iedereen is leerling

Een zoektocht naar de mens als leerling

Programmamaker
Mohammed Saiah
Als leraar draag je dagelijks bij aan de ontwikkeling van leerlingen. Ze leren rekenen, de hoofdstad van Oostenrijk en wat een democratie is, maar wat leer je als leraar zelf eigenlijk? De wereld verandert constant, en juist daarom is het belangrijk dat iedereen – ook leraren – een lerende houding aannemen.

Dat is de kern van de korte documentaire Iedereen is leerling van Tjeerd Dijkstra en Maarten Stuifbergen. In de film onderzoeken zij op welke wijze mensen na het initiële onderwijs nog steeds onderdeel uitmaken van een collectieve leergemeenschap.

De centrale vraag van de film is: wat is de grootste kracht van de leerling? Zo hebben ze deze vraag gesteld aan onder andere: Barbara Baarsma, Foppe de Haan, Karen Heij, Senna Maatoug en Jan Terlouw.

Deze avond trappen we feestelijk af met de première van Iedereen is leerling waarna we vervolgens de inhoud induiken. We gaan met de documentairemakers en andere genodigden in gesprek over de uitdagingen die moeten worden overwonnen om mee te bewegen in een almaar veranderend onderwijslandschap. 

In 2017 maakte Maarten Stuifbergen en Stephan de Haas de korte documentaire Iedereen is leraar; een krachtige ode aan de professional die iedere dag vol bezieling opstaat voor onze toekomstige generaties. Wat is de kracht die je hebt als leraar en hoe kan die het beste worden ingezet ten behoeve van de kansen van kinderen? Een visuele essay waarin de kracht van de leraar op een betekenisvolle manier wordt onderzocht. Voor eenieder die de film niet gezien heeft, een kijk tip.

Sprekers

Lisa HuGespreksleider
Freek de JongeCabaretier
Bilal El AllouchiLeerling
Maarten StuifbergenBestuurder in het primair onderwijs Stopoz
Barbara BaarsmaCEO Rabo Carbon Bank
Lucelle ComvaliusDocent
Karen HeijAdviseur Toetsing en Onderwijs
Tjeerd DijkstraOnderwijsmaker en docent aan de Hogeschool Leiden
Marcel van Herpenauteur, docent, pedagoog
Ruud Veltenaaro.a. filosoof en auteur