TV NL EN

Ik ben woedend, net als jij

Er zijn weinig stukken die woede zo goed verbeelden als Medea. Wat herkennen we nu van haar onmacht, haar woede en strijd?

Programmamaker
Taal
Nederlands

VIDEO: Ik ben woedend, net als jij

Gemist? Video’s komen op De Balie TV en De Balie Vimeo

We zijn woedend. Op de politiek, op immigratie, op racisten, op seksisten. Iedereen is woedend op iedereen. Er zijn weinig stukken die woede zo goed verbeelden als Medea. Wat herkennen we nu van haar onmacht, haar woede en strijd? Met acteurs Annette Kouwenhoven, Kyrian Esser en Jan Joris Lamers van Maatschappij Discordia lezen we het stuk. Daarna spreken we met verschillende sprekers over gevoel, burgerschap en de samenleving.

Woede was de drijvende kracht achter de protesten voor en tegen zwarte piet, maar ook van de opkomst van #blacklivesmatter en #metoo. De boze burger krijgt veel voor elkaar, maar wat betekent die woede nou eigenlijk? En wanneer is woede gelegitimeerd? In dit programma onderzoeken we universele en persoonlijke woede.

Yoeri Albrecht is directeur van De Balie en leidt het gesprek

In samenwerking met Stichting Breukvlakken.

 

Over de sprekers:

Ismail Ïlgun werd bij het grote publiek bekend door zijn Hoodvlogs. De 19-jarige vlogger nam je mee door de wijk Poelenburg en het dagelijkse leven van de jongeren daar. Op zijn vlogs kwamen veel reacties, en maakte niet alleen veel woede los in de samenleving, maar ook in hem. Hoe kijkt hij terug op die tijd, en wat herkent hij van de gevoelens in het eeuwenoude stuk Medea?

Ches Rijpkema werkte bij het patiëntentransport bij het Slotervaart Ziekenhuis, dat onlangs moest sluiten. Hij organiseerde het protest tegen de sluiting, en kreeg daarmee honderden mensen op de been. Hoe voelt hij zich nu, en wat herkent hij van Medea?

Zohra Acherrat is forensisch psychiater, en werkt onder andere voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid in de laatste staats-TBS-kliniek. Ze is betrokken bij de resocialisatie van TBS-gestelden en andere justitiabelen, en heeft gewerkt met slachtoffers van loverboys, mensenhandel en geweld in relaties.

Rutger de Quay is freelance journalist voor onder andere EenVandaag, BNR en het AD. Hij was een van de eersten die de oproep onder #sorryjohan verspreidde, naar aanleiding van de uitspraken over homo’s van Johan Derksen bij Voetbal Inside. Hij zal naar aanleiding van Medea vertellen hoe het voelt om je zo uit te (moeten) spreken.

Speakers

Ismail ÏlgunVlogger
Ches RijpkemaLeidde het protest tegen de sluiting van het Slotervaartziekenhuis
Zohra Acherrat Forensisch psychiater
Rutger de QuayJournalist voor onder andere EenVandaag, BNR en het AD
Yoeri Albrecht Directeur van De Balie en gespreksleider

De boze burger krijgt veel voor elkaar, maar wat betekent die woede nou eigenlijk?