Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. De Panama papers laten het zien: geld is er genoeg. Als alle belastingontduikers in de wereld braaf de regels zouden volgen, dan worden de staatskassen flink gespekt. Ook nu is onze gemiddelde welvaart al enorm. Kan al dat geld niet eerlijker verdeeld worden onder de bevolking in de vorm van een onvoorwaardelijk basisinkomen?
Met meer dan 40.000 opgehaalde handtekeningen zal de Tweede Kamer de invoering van een Nederlands basisinkomen in 2018 bespreken. Het basisinkomen is een onvoorwaardelijk inkomen voor elke burger van het land. Hoog genoeg om een bestaansminimum te garanderen, maar laag genoeg om betaalbaar te zijn. Uitkeringen en de bijbehorende bureaucratie worden afgeschaft. Niemand wordt nog verplicht om te solliciteren. Werkende, werkeloos, zoekende of niet: iedereen krijgt gratis geld. Wereldwijd wordt hier al mee geëxperimenteerd. Zwitserland heeft zojuist een referendum over het basisinkomen gehouden en Finland overweegt om het in 2017 op grote schaal in te voeren. Moeten werken voor je geld lijkt geen absoluut gegeven meer te zijn.
Dit eeuwenoude, utopische idee is wereldwijd in opkomst. Maar wat zijn de sociale effecten wanneer werken een keuze wordt? Nemen mensen massaal ontslag om te luieren? Of zal de volgende generatie niet geld maar dromen najagen? Betekent het basisinkomen het einde van werk en carriere als basis van onze identiteit en het begin van een nieuwe utopie? Of verandert er helemaal niets?
De Balie organiseert een avond over het basisinkomen en gaat in gesprek met experts, belanghebbenden en belangstellenden over de mogelijke sociale gevolgen van een wereld waarin werken slechts een keuze is. We bespreken onder andere wat er gebeurt met onze identiteit als we niet meer hoeven te werken en hoe bepalend de rol van werken is in onze samenleving. Is werk de enige legitieme basis voor ons recht op een inkomen? Met o.a.: Raymond Gradus, hoogleraar Bestuur en Economie van de publieke en non-profit sector Ernst van den Hemel, religie- en literatuur wetenschapper Henk de Vos, emeritus universitair hoofddocent sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen Loek Groot, econoom en filosoof aan de Utrecht University School of Economics (U.S.E.) Liesbeth van Tongeren, lid Tweede Kamer, GroenLinks Moderatie: Tim Wagemakers Dit programma wordt gemaakt door studenten van De Balie Academie