TV NL EN

In gesprek met Charl Landvreugd, Iris Kensmil en Raul Balai

Naar aanleiding van ‘Arthur Jafa: A Unique Exhibition’

Moderator
Jörgen Tjon A Fong
Voertaal
Nederlands
Van 21 tot 25 juni zijn twee kunstwerken van de Amerikaanse kunstenaar Arthur Jafa te zien in De Balie: Love Is The Message, The Message Is Death (2016) and The White Album (2018). Met zijn video kunstwerken stelt Jafa al meer dan dertig jaar de representatie van zwarte identiteit in de VS ter discussie. In het kader van Jafa’s werk, gaan we in gesprek met gerenommeerde kunstenaars Charl Landvreugd, Iris Kensmil en Raul Balai over hun werk en de Nederlandse kunstwereld. Hoe verhouden ze zich tot het werk van Arthur Jafa en elkaar? En wat betekent de actualiteit van de wereldwijde Black Lives Matter protesten voor hun kunstpraktijk?

Kunstenaar, curator en onderzoeker Charl Landvreugd (Paramaribo, 1971) pleit in zijn werk voor lokale continentaal Europese concepten en specifieke taal. Gebruikmakend van een breed scala aan artistieke disciplines past hij de resultaten van zijn onderzoek toe in het denken over burgerschap, erbij-horen, en hoe dit tot uiting komt in onder andere de beeldende kunst. Op 19 september presenteert hij zijn performance The Utopia of the Normal Space in de Balie reeks Beeldbepalers.  

Beeldende kunstenaar Iris Kensmil (Amsterdam 1970) creëert een visuele constructie van  geschiedenis van ‘Zwarte moderniteit’ met schrijvers, muzikanten, kunstenaars en activisten die een rol spelen in de Zwarte emancipatie. Iris Kensmil vertegenwoordigde in 2019 samen met Remy Jungerman Nederland op de Biënnale van Venetië. Op 3 december staat haar kunstpraktijk centraal in De Balie reeks Beeldbepalers.

Kunstenaar en curator Raul Balai aka el bastardo (1980), woont en werkt in Amsterdam. Zijn focus ligt op thema’s als culturele ‘clashes’, hybriditeit, uitwisselingen en transformaties. Hij is gefascineerd door de manier waarop het dominante historisch narratief de status quo bepaalt. In de afgelopen jaren heeft hij onder andere geëxposeerd bij Biennale Dak’Art (Senegal), M HKA (Antwerpen), Het Amsterdam Museum & The Black Archives (Amsterdam).

Sprekers

Charl LandvreugdKunstenaar, curator & onderzoeker © foto Jan Boeve / De Balie
Iris KensmilKunstenaar
Raul BalaiKunstenaar, curator © foto door Bob Karhof

Arthur Jafa

Van 21 tot 25 juni exposeert De Balie twee recente video kunstwerken van de wereldwijd beroemde kunstenaar Arthur Jafa: Love Is The Message, The message Is Death (2016) and The White Album (2018). Het is de eerste keer dat deze twee kunstwerken samen tentoongesteld worden.

Arthur Jafa (1960, Tulepo, Mississippi) is een kunstenaar, filmmaker en cinematograaf. Al meer dan dertig jaar werkt Jafa aan een oeuvre van films, kunstwerken en happenings die de representatie van zwarte identiteit ter discussie stelt.

Photo: Nathanael Turner
Courtesy of the artist and Gavin Brown’s enterprise, New York/Rome