COVID-19 heeft internationale culturele samenwerking grotendeels op pauze gezet. De culturele sector staat onder grote druk en reismogelijkheden zijn beperkt. Belangrijke culturele projecten zijn geannuleerd. Makers en organisaties moeten nieuwe vormen uitvinden om internationaal te kunnen blijven samenwerken. Betekent deze pauzestand dat er niets gebeurt, of komen samenwerkingen juist in een (digitale) stroomversnelling? Wat is er nodig om duurzame initiatieven op te zetten en samenwerkingen nu en in de toekomst te waarborgen?
Amade M’charek, hoogleraar antropologie van de wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, doet internationaal onderzoek naar de relatie tussen wetenschap en samenleving. M’charek zal ter opening en inspiratie een lezing houden over wat het virus COVID-19 en de verspreiding ervan ons kan leren over internationale verhoudingen: hoe legt de crisis bijvoorbeeld de verbeelding van de relaties tussen Europa en Afrika bloot?
Ook delen Valentijn Byvanck, directeur van Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht, Adriek van Nieuwenhuizen, hoofd industrie bij IDFA in Amsterdam en Willemijn Maas, zakelijk directeur van het NDT, hun ervaringen en inzichten. Is de manier van internationaal samenwerken voorgoed veranderd?
In de break-outsessies die volgen gaan we met aanwezige professionals het gesprek aan op basis van twee dilemma’s: lokaal versus internationaal en fysiek versus digitaal.
Sprekers
Doe mee en schrijf je hier gratis in voor het programma!
DutchCulture en De Balie roepen professionals uit de culturele en creatieve sector op mee te denken tijdens de webinar en aan te sluiten bij latere digitale breakouts. Met makers, artistiek leiders, zakelijk leiders, marketeers en educatiemedewerkers gaan we het gesprek aan. Zo brengen we in de breedte in kaart wat de behoefte is van de sector.
Het programma duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Deelname aan het programma is kosteloos en kan zowel op locatie als digitaal.