Nederland heeft een groot probleem: de helft van de bevolking heeft overgewicht en 100.000 mensen zijn morbide obees. 83% van alle diëten mislukken,* en het verhaal is bijna altijd hetzelfde: we beginnen vol goede moed en vallen vervolgens weer terug in onze oude gewoontes. Hoe kan het wél en welke factoren hebben daar een rol in?
Wetenschappelijk onderzoek lijkt erop te wijzen dat de kern van het probleem is dat we afvallen te simpel benaderen: er is geen one size fits all-aanpak bestaat. Aan de ene kant horen we al jaren dat de sleutel naar gezondheid ‘minder eten en meer bewegen’ is. Aan de andere kant schreeuwen zelfverklaarde dieetgoeroe’s om je aandacht, met steeds weer nieuwe baanbrekende oplossingen en beloftes – ‘dit werkt écht’.
Maar door steeds maar te focussen op voeding en beweging vergeten we dat er veel meer factoren invloed hebben op ons gewicht, zoals hormonen, inflammatie, stress en slapen – én het verschilt per persoon hoe je die factoren aan kunt pakken.
Op deze avond zullen we met experts het probleem van afvallen onderzoeken. Spelen er niet veel meer factoren een rol dan we eigenlijk dachten? Dr. Ir. Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, zal aanwezig zijn om uitleg te geven over de adviezen en de rol van het Voedingscentrum. GGZ-psycholoog en afvalexpert Martijn Bond schreef De afvalpuzzel: een boek waarmee iedereen zelf een afvalplan op maat kan maken. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en stresshormonen in het Erasmus MC in Rotterdam schreef samen met Mariëtte Boon, internist in opleiding, het boek VET belangrijk, over alle feiten en fabels omtrent ons lichaamsvet. Jan Heemskerk vertelt op een motiverende wijze hoe hij zijn levensstijl drastisch heeft veranderd, want zoals de titel van zijn nieuwe boek luidt “Als Jan het kan…”.
Vraag persoonlijk advies aan de afval-balie
Na het gesprek op het podium kan je in een persoonlijk gesprek met verschillende experts advies vragen over wat gezonde voeding is, hoe je je hormonen weer in balans krijgt, wat voor psychologische obstakels je eerder parten speelden of hoe je bewust je levensstijl kunt aanpassen.
Moderator: Bahram Sadeghi
* Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door psycholoog Traci Mann waarbij afvallers langer dan 2 jaar gevolgd werden: 83% van de mensen kwam na verloop van tijd meer kilo’s aan dan ze kwijt waren geraakt. En zwaar obese mensen die door lijnen dun worden en blijven zijn zo zeldzaam dat ze in de statistieken niet terug te vinden zijn.
(Bron: Eet mij: de psychologie van eten, diëten en te veel eten van Asha ten Broek en Ronald Veldhuizen)
Speakers
Foto ©Frank Ruiter