

Wat gebeurt er als je als ogenschijnlijk wit persoon door het leven gaat, maar je familiegeschiedenis een ander verhaal vertelt?
De Surinaamse grootmoeder van journalist en historicus Liesbeth Smit sprak nauwelijks over haar gemengde afkomst. Daardoor bleef het Surinaamse verleden van de familie grotendeels onbesproken, tot Liesbeth – met haar witte huid en blauwe ogen – zelf op zoek ging naar haar familieverleden in Suriname.
Naar aanleiding van haar nieuwste boek Aan ons is niets meer te zien, over Smits onzichtbare gemengde afkomst waarvan de wortels in het slavernijverleden in Suriname liggen, gaan we in De Balie in gesprek over de verzwegen bladzijden van ons koloniale verleden en de vaak moeizame zoektocht naar een persoonlijke familiegeschiedenis in Suriname.
Wat betekent het om Surinamer te zijn? Wie mag zichzelf een ‘Surinamer’ noemen? En welke plaats hebben mensen van gemengde afkomst en huidskleur in het Surinaamse heden en verleden?
In De Balie Boekenclub nodigen we elke editie twee schrijvers uit om een maatschappelijk thema vanuit een literair perspectief te onderzoeken. Deze keer staat het programma in het teken van eerste liefdes. Met Valentijn Hoogenkamp en Sophie Visser.

Rechtsstatelijke principes staan onder druk en het vertrouwen in instituties brokkelt af. De Nederlandse rechtsstaat moet dringend gerepareerd worden. Maar hoe?

Freedom Lecture by Jewher Ilham
Jewher Ilham advocates for the end of Uyghur forced labour, carried out in camps like the one where her father is detained. How to encourage governments, companies and individuals to be aware of the origin of their products?
