TV NL EN

Jente Posthuma

Plein Publiek – een serie diepte-interviews

Programmamaker & interviewer

Foto: Bas Uterwijk

Schrijver Jente Posthuma maakte haar debuut in 2016 met het veel geprezen boek Mensen zonder uitstraling. Nu is ze genomineerd voor de prestigieuze International Booker Prize voor haar roman Waar ik liever niet aan denk. De jury noemt haar proza “razor-sharp, deliberately laconic, and often absurdly funny.” In Plein Publiek gaan we met Posthuma in gesprek over het innemen van ruimte als schrijver en de literaire balans tussen humor en leed.

Jente Posthuma (1974, Enschede) debuteerde in 2016 met Mensen zonder uitstraling. De roman stond op de shortlist van de Dioraphte Literatour Prijs, de longlist van de ANV Debutantenprijs en werd genomineerd voor de Hebban Debuutprijs. Met haar man, fotograaf Bas Uterwijk, maakte ze het kleine fotoboek Probeer een beetje goed over me te denken (2016), over de zelfgekozen dood van Uiterwijks vader. Posthuma studeerde Literatuurwetenschap. Ze begon als journalist, deed lange interviews voor o.a. De Groene Amsterdammer, nrc.next en de Volkskrant. Haar korte verhalen verschenen in onder meer De Revisor, Das Magazin, Hollands Maandblad en De Gids. Haar roman, Waar ik liever niet aan denk, verscheen in mei 2020, stond op de shortlist voor de European Union Prize for Literature, is vertaald in het Engels, Spaans en Bulgaars en is genomineerd voor de International Booker Prize 2024.

Over Plein Publiek
Plein Publiek is een serie diepte-interviews met bekende makers, geïnterviewd door onze programmamakers. Wie er aan tafel zit en waarom dat bepalen onze programmamakers. Eén ding staat vast: het zijn allemaal uitzonderlijke en gedurfde makers waar iedereen wat van op kan steken.

We nodigen je uit om op vrijdag aan te schuiven bij een interview over de kunst van het makerschap. Begin je weekend onder het genot van een drankje en een dosis aan inspiratie. Geheel intiem in onze Pleinzaal aan het bruisende Leidseplein.

Sprekers

Jente PosthumaSchrijver | Foto: Bas Uterwijk

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering