TV NL EN

Joodse Thema’s in een Gay Fantasia

DUUR
120 minuten

Het toneelstuk Angels in America, a Gay Fantasia on National Themes van de joodse toneelschrijver Tony Kushner is sinds de première in 1993 uitgegroeid tot een absolute klassieker van het moderne toneel. Het werd onder mee verfilmd als HBO-serie, met sterren als Al Pacino en Meryl Streep, en is Nederland in de afgelopen jaren door drie gezelschappen op de planken gebracht. Het stuk dankt zijn succes aan de scherpe oneliners, de complexe personages en de rijke thematiek: tegen de achtergrond van de apocalyptische sfeer rond de aidsepidemie gaat het over Amerika, over seksuele, etnische en religieuze identiteiten, over emancipatie, racisme, antisemitisme, politiek en nog veel meer. Tijdens deze avond zullen acteurs in een geënsceneerde lezing scenes spelen met uitgesproken joodse thematiek. Sprekers zullen deze thematiek belichten en in een cultuurhistorische context plaatsen. Sprekers/ panel: – Carel Alphenaar (regisseur, schrijver, Nederlandse vertaler van Angels in America)
– Gideon Querido van Frank (blogger, journalist, initiatiefnemer joodse boot op Gay Pride)
– Maurice Swirc (journalist, oud hoofdredacteur NIW, schreef over Amerikaans joodse gay-scene) Acteurs:
Rabbi Isidor Chemelwitz/ Ethel Rosenberg: Debbie Korper (Auguste van Pels in Anne, Liesbeth den Uyl in: Den Uyl en de affaire Lockheed)
Louis: Vincent van der Valk (won de Arlecchino – prijs voor beste bijdragende rol – voor Louis bij Angels in America van toneelgroep Oostpool)
Roy Cohen: Jochum ten Haaf (Vincent van Gogh in Vincent in Brixton, Tom de Schepper in Vuurzee)
Belize/ Henry: Phi Ngyen (Ping Ping in de Dino-show, Bon-Bini Holland) Regie: Carel Alphenaar Deze avond wordt georganiseerd door het Menasseh ben Israel Instituut.
 
Andere avonden in deze reeks: 03 februari: Robert Jütte The Naked Jewish Body
31 maart: Merav Michaeli over Gender-verhoudingen in Israel