Hoe maak je de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk in Amsterdam op een menselijke manier zichtbaar? Op 12 juni brengen we het journalistieke antwoord, waar ruim 300 Amsterdammers aan hebben meegewerkt, tot leven in een theatrale slotvoorstelling.
In Amsterdam is de groep werkenden die in armoede leeft bijna twee keer zo hoog als het landelijke gemiddelde van 4,6% (SCP). Ze werken in de haarvaten van de economie van de stad, in de thuiszorg, horeca, schoonmaak, bezorging, het vervoer of de creatieve sector. Schaamte en isolatie liggen op de loer. En toch, zelfs in de meest schrijnende situaties, is ook trots, veerkracht, creativiteit en doorzettingsvermogen duidelijk voelbaar. Maar wanneer wordt het precair? Wanneer zijn die ‘overlevingsstrategieën’ onvoldoende? Deze complexiteit en gelaagdheid vertaalden we in samenwerking met theatermaker Jelle Zijlstra naar intieme scènes, gebaseerd op waargebeurde verhalen. Aan het eind van de avond vindt een nagesprek plaats met wethouder Marjolein Moorman en het publiek.
We presenteren het verhaal van de stad in theatervorm, omdat we geloven dat we zo de verhalen van Amsterdammers ook op emotioneel niveau dichterbij kunnen brengen. Want, zo zei Robin Kwong van the Financial Times:
”Theater is dé plek waar het publiek zich emotioneel kan binden aan een onderwerp, wat in artikelen vaak niet lukt. In theater kan een journalist de zaken kwijt die moeilijk te beschrijven zijn in het dagelijkse werk”.
Om tot deze slotvoorstelling te komen hebben betrokken Amsterdammers gedurende vijf maanden in gesprekken, participatieve bijeenkomsten, interviews, enquêtes en mails meegedacht over de positie van werkenden met een laag inkomen. Al in een vroeg stadium hebben we dit eerste Live Journalism-onderzoek opengegooid. Waarom? Vanuit de simpele gedachte dat de bewoners van Amsterdam veel meer weten dan vier journalisten. En wie kan deze stadsontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf?
**Wil je op kleine schaal iets betekenen voor de stad? Doneer een kaartje voor de slotvoorstelling (via de ticketopties) aan iemand die keihard werkt, maar amper rondkomt.**
Lees meer van De Balie Live Journalism en bekijk het videoportret van Khadjia Tahiri-Hyati (49):