TV NL EN

KennisCafé: De kick van het heelal

DUUR
120 minuten

Gemist? Videos's komen online via De Balie TV en De Balie Vimeo. Zonsverduistering, onderzoekskarretjes op Mars, kometenlander Philae, een ruimtesonde die lichtjes op de dwergplaneet Ceres ziet, exoplaneten waar misschien wel leven mogelijk is en zwarte gaten. Zomaar een greep uit nieuwsonderwerpen over het heelal die op warme belangstelling mogen rekenen van ons aardbewoners. Het onvoorstelbare grote heelal waarin de aarde zich bevindt spreekt tot de verbeelding, het maakt nietig en nieuwsgierig tegelijk.

Moderator Martijn van Calmthout zoekt uit wat het toch is dat zo fascineert. Wat is de kick van het heelal? Hij spreekt met Nederlandse toponderzoekers in de sterrenkunde over hun onderzoek en duidt met zijn gasten de ruime belangstelling van het publiek voor eigenlijk alles wat met het heelal te maken heeft.

Met o.a. ruimtevaarder André Kuipers – de tweede ruimtevaarder met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging -, astrobioloog Pascale Ehrenfreund (Universiteit Leiden), astronoom Joeri van Leeuwen (ASTRON/UvA), wetenschapshistoricus David Baneke (Universiteit Utrecht) en Marieke Baan (hoofd communicatie van de Nederlandse onderzoeksschool voor astronomie). George van Hal (wetenschapsjournalist) geeft een mini-college geeft over de fysica achter de film Interstellar.

Interstellar draait in het kader van het KennisCafé van mei op dinsdag 19 mei om 20.00 in De Balie. Op vertoon van je KennisCafé toegangskaartje mag je gratis naar binnen. Klik hier voor meer informatie over de vertoning.

Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie
    Dit programma is uitverkocht. Een uur voor aanvang opent een wachtlijst aan de kassa voor niet-opgehaalde reserveringen. Of volg het online