TV NL EN

KennisCafé: Een gesprek met Hans Clevers

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen online via De Balie TV en De Balie Vimeo. Scheidend KNAW president Hans Clevers gaat zich weer helemaal wijden aan zijn onderzoek in de moleculaire genetica. In het Utrechtse Hubrechtlab vond hij bijna 20 jaar geleden, bij toeval tijdens zijn onderzoek bij gezonde darmen, de oorzaak van kanker en de hoofdrol die stamcellen daarbij spelen.

Na deze ontdekking volgden vele grote en kleine doorbraken. Zo kweekt Clevers organoïden, kleine orgaantjes van stamcellen. De mogelijkheden daarmee lijken eindeloos. Nieuwe medicijnen testen, per tumor of patiënt de beste behandeling selecteren, wetenschappelijk onderzoek.

Moderator Martijn van Calmthout spreekt met Hans Clevers over het belang van fundamenteel onderzoek, zijn onderzoek, de wereld achter de wetenschap en plannen voor de toekomst. Clevers neemt de jonge onderzoekers Saskia Ellenbroek (Hubrecht Instituut) en Hugo Snippert (UMC Utrecht) mee om aan te schuiven bij het gesprek. Ellenbroek houdt zich onder andere bezig met hoe een tumor zich uitzaait en Snippert kijkt naar communicatie en interactie tussen stamcellen.   Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie.