TV NL EN

KennisCafé: Genen in je eten

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. Genetisch gemanipuleerde gewassen, die eet je liever niet toch? Sleutelen aan planten die we eten klinkt als een slecht idee. Maar dat sleutelen dat doen we al eeuwenlang, door planten met gewenste eigenschappen met elkaar te kruisen kom je tot en gewas dat goed smaakt, weinig bestrijdingsmiddelen nodig heeft en goed groeit op je landbouwgrond. Stellen we wel de juiste vragen over gentech? We zijn bezorgd over voedselveiligheid en grote bedrijven die planten en zaden patenteren, maar wat zijn de consequenties voor bijvoorbeeld het ecosysteem op de lange termijn? Kun je beter en duurzamer de wereldbevolking voeden in het extreme weer dat mislukte oogsten veroorzaakt? En wat is de keerzijde? Wat kun je nog meer met de nieuwe manipulatietechnieken? Deze avond spreekt moderator Martijn van Calmthout (De Volkskrant) o.a. met: – Louise Fresco, landbouw- en voedseldeskundige aan de Universiteit van Wageningen.  – Elbert de Jong, jurist en postdoc onderzoeker bij Ucall, Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt juridische aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden voor (onzekere) risico’s van nieuwe technologieën zoals genetische modificatie. – Sjef Smeekens, hoogleraar moleculaire plantenfysiologie aan de Universiteit van Utrecht.  Het KennisCafé is een co-productie van: De Volkskrant, KNAW, NEMO science museum en De Balie