TV NL EN

KennisCafé: Iedereen een drone

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. Drones kennen we vooral uit het nieuws, onbemande vliegtuigen die in verre landen heel precies vijanden van de VS uitschakelen. Er zijn er ook een hoop dichter bij huis. Om pakketjes rond te brengen, om spectaculaire foto of video opnames te maken, om een defibrillatie apparaat razendsnel bij een patiënt met een hartprobleem te brengen.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar wat betekenen al die kleine vliegtuigjes in de openbare ruimte – vaak met een camera aan boord- voor privacy, of voor veiligheid? Wie is verantwoordelijk als een autonome drone tegen je hoofd aanvliegt? Kun je straks ongemerkt gevolgd worden met een hele kleine drone, zo groot als een vlieg? En wie mag zo’n drone dan hebben?

Martijn van Calmthout (De Volkskrant) spreekt met wetenschappers, technici en andere deskundigen over wat er boven ons hoofd hangt. Wat zijn de mogelijkheden, uitdagingen en mogelijke problemen van drones in de openbare ruimte? Te gast zijn Stefano Stramigioli van de Universiteit Twente, Jeroen van den Hoven (TU Delft), Anouk Visser van Dutch UAS, Chris Verhoeven van TU Delft, Vincent Böhre van Privacy First en Piet-Hein Eldering van de Nederlandse Vereniging van Verkeersvliegers.