TV NL EN

KennisCafé: Meer? Meer! Meer!

DUUR
120 minuten

Vrouwen in de wetenschap, het lijkt zo logisch; meer meisjes dan jongens studeren af aan de universiteit en velen ambiëren een carrière in het onderzoek. Maar het aantal vrouwelijke hoogleraren en universitair hoofd docenten blijft ver achter, Nederland bungelt hopeloos onderaan in de Europese lijstjes. In Noorwegen en Zweden, maar ook bijvoorbeeld Roemenië en Portugal zijn vrouwelijke hoogleraren veel talrijker dan bij ons.

In het huidige tempo duurt het nog 35 jaar voordat de helft van de hoogleraren in Nederland vrouw is. Wat is er aan de hand dat vrouwen zo beperkt doorstromen? En waarom is dat een probleem? Heeft het met vooroordelen over gender te maken? Bij het woord hoogleraren denken de meesten aan een wat oudere witte man. Zit er een hardnekkig glazen plafond? Is de universiteit nog steeds een ‘old boys network’?

Moderator Martijn van Calmthout (De Volkskrant) gaat in gesprek met o.a. Judi Mesman (Universiteit Leiden, Athena’s Angels), Els Koffeman (Universiteit van Amsterdam, AMOLF), Catholijn Jonker (TU Delft en Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren) en Emmy de Kraker-Pauw (onderwijsneurowetenschapper, VU) over (het gebrek aan) vrouwen hogere posities op universiteiten en onderzoeksinstituten. Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie.