Gemist? De video komt online via De Balie TV en op De Balie Vimeo. Het eerste uur was op NPO Radio 5 en is terug te luisteren bij de 'De Kennis van Nu'. De 69ste editie van het KennisCafé gaat over muziek. Toevallig bracht het jaar '69 ons vele klassiekers: Atlantis van Donovan, Ain’t Got No – I Got Life van Nina Simone, The Boxer van Simon & Garfunkel, In The Year 2525 van Zager & Evans en Honky Tonk Woman van The Stones. Uit eigen land kregen we Suzanne van Herman van Veen en De Pastorale van Liesbeth list en Ramses Shaffy.
Vele van de hierboven genoemde klassiekers werden ‘willekeurige takkeherrie’ genoemd toen ze uit kwamen. Waarom luisteren we er nu dan zo graag naar? We ontdekken waarom muziek ons zo hard doet zingen, huilen en soms zelfs gillen. We ondergaan muziek in al haar vormen – vooral live natuurlijk.
Anja Volk, Universiteit Utrecht, laat zien hoe we muziek herkennen en legt de grondslag voor muziekherkenningssoftware uit. Tom ter Bogt, van dezelfde universiteit, weet hoe onze muzieksmaak zich ontwikkelt en wat de functies van het luisteren van muziek zijn. Onderzoeker Fleur Bouwer doet onderzoek naar ritmeherkenning. Samen met Louis Grijp, verbonden aan het Meertens Instituut en onderzoeker van de Nederlandse liedcultuur in heden en verleden aan de Universiteit Utrecht vormen zij het panel van dit KennisCafé.
Maar muziek is een lastige wetenschap. Onze kennis over muziek is impliciet; we leren erover door te luisteren, niet door regels te leren. Daarom is er live muziek! Martijn van Calmthout (De Volkskrant) zal drummen en spreekt met wetenschappers en andere deskundigen over muziek. Van klassiek tot pop, rock en jazz: wat beweegt ons?
Live muziek door:
Janneke Groesz – fluit
Jellantsje de Vries – viool
Bart de Kater – klarinet
Bart Lelivelt – accordeon
Nienke Kosters – contrabas
Volgend jaar gaan we verder met het achtste jaar KennisCafé. In januari beginnen we met ‘VET!’ over de sociologie achter de steeds zwaarder wordende bevolking. Verder op de agenda staan virussen die van dier naar mens springen, fijnstof en gezondheid in de stad, onze angst voor de ander, de macht van de boze burger en de kracht van sociale normen. Foto: Cathelijne Berghouwer