TV NL EN

KennisCafé: De Foute Avond

Tonie Mudde (Volkskrant) onderzoekt tijdens deze aflevering van het KennisCafé waar het mis gaat bij wetenschappelijke blunders.

Moderator
Tonie Mudde (de Volkskrant)
Taal
Nederlands

KennisCafé: Foute Avond

Ook live via facebook.com/volkskrant

 

Overal gaat er wel eens iets mis. Zo ook in de wetenschap. Of het nu gaat om psychologie, voedingsonderzoek of nieuwe medicijnen: regelmatig houden resultaten geen stand als andere wetenschappers het experiment herhalen. Wat is hier toch aan de hand? Zouden wetenschappers opener moeten zijn over beperkingen van hun onderzoek, statistische uitglijders en andere problemen?

Tonie Mudde (de Volkskrant) onderzoekt tijdens deze aflevering van het KennisCafé waar het mis gaat en hoeveel onderzoek eigenlijk direct de prullenbak in kan. Chief Failure Officer Paul Iske pleit voor een prijs voor de beste fouten in de wetenschap. Meer openheid over je eigen fouten zorgt dat we ervan kunnen leren. Hoogleraar methodologie en Integriteit Lex Bouter (VU)  kijkt naar ‘sloppy science’ en wat we ertegen kunnen doen.

Als methodoloog en directeur van Cochrane Nederland is Lotty Hooft op vele niveaus bezig met kwaliteit van de wetenschap. Cochrane Nederland kijkt breed naar de kwaliteit van de literatuur en maakt er samenvattingen van (reviews)

OVER HET KENNISCAFÉ:

Elke derde maandag van de maand duikt KennisCafé in de wondere wereld van wetenschap. Samen met academici, deskundigen en spraakmakers bevragen de immer nieuwsgierige moderatoren Maarten Keulemans en Tonie Mudde afwisselend de actualiteit. Eigentijdse wetenschapsjournalistiek, maar dan live. Elke aflevering is een experiment, een enquête of een proefje. Wat is de maatschappelijke implicatie van wetenschap? En andersom, wat is de invloed van de maatschappij op de wetenschap? Tijdens KennisCafé is de Grote Zaal een café. Een dynamische ontmoeting van columns, live interviews en debat, met een wetenschappelijke demonstratie of experiment.

Speakers

Rachel BrouwerOnderzoeker UMC Utrecht
Michèle NuijtenAssistent Professor Sociale en Gedragswetenschappen bij de Afdeling Methodologie en Statistiek – Tilburg University
Paul Iske Chief Failure Officer +
Hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht
Lex BouterHoogleraar methodologie en integriteit, VU
Lotty HooftDirecteur Cochrane Nederland