TV NL EN

KennisCafé: Een Ode aan De Boom

Het volgende KennisCafé is een ode aan de boom en het bos. Wat is de functie van bossen wereldwijd en hoe komt het dat we ons daar zo ontspannen voelen? Moderator Maarten Keulemans gaat met wetenschappers op zoek naar antwoorden.

Een samenwerking van
De Balie
Moderator
Maarten Keulemans

Bomen zijn een essentieel deel van ons leven en van de planeet. Toch kappen we wereldwijd massaal bomen met desastreuze gevolgen. Het volgende KennisCafé is een ode aan de boom en het bos. Wat is de functie van bossen wereldwijd en hoe komt het dat we ons daar zo ontspannen voelen? Moderator Maarten Keulemans gaat met wetenschappers op zoek naar antwoorden. Want in tijden van klimaatverandering, moet iedereen niet eens zijn kennis bijspijkeren over de oudste plantwezens van de wereld?

Bomenring deskundige (dendrochronoloog) Ute Sass-Klaassen is initiator van de Twitterboom en doet o.a. onderzoek naar de gevolgen van droogte op bomen: ‘Aan de buitenkant lijken bomen heel statisch, maar vanbinnen gebeurt er veel’. Wat kunnen we allemaal leren van bomen? Sjerp de Vries neemt ons daarna mee op een hoognodige reis door het bos. Hij doet onderzoek naar de invloed van een groene omgeving op gezondheid en welzijn. Moeten we vaker naar het bos om aan de drukte te kunnen ontsnappen?

Pieter Zuidema bestudeert de grote diversiteit van tropische bossen en hoe ze reageren op klimaatverandering. Wolgang Gard gaat vertellen over innovatieve toepassingen van hout in o.a. de hoogbouw.

Co-founder van Wildernis Amsterdam Isabelle van der Poel ziet steeds meer groen in de huizen van Millennials. Via hun zeer populaire Instagram account  promoten ze een steeds groenere lifestyle. Want als je geen tijd hebt om naar het bos te gaan, breng het bos gewoon naar je eigen huis.


Over het KennisCafé

Elke derde maandag van de maand duikt KennisCafé in de wondere wereld van wetenschap. Samen met academici, deskundigen en spraakmakers bevragen de immer nieuwsgierige moderatoren Maarten Keulemans en Tonie Mudde afwisselend de actualiteit. Eigentijdse wetenschapsjournalistiek, maar dan live. Elke aflevering is een experiment, een enquête of een proefje. Wat is de maatschappelijke implicatie van wetenschap? En andersom, wat is de invloed van de maatschappij op de wetenschap? Tijdens KennisCafé is de Grote Zaal een café. Een dynamische ontmoeting van columns, live interviews en debat, met een wetenschappelijke demonstratie of experiment.

                    

Sprekers

Ute Sass-KlaassenDendrochronoloog (bomenring-deskundige) Wageningen University
Sjerp de VriesOmgevingspsycholoog Wageningen Universiteit
Isabelle van der PoelCo-Founder Wildernis Amsterdam
Pieter ZuidemaTropische bosecologie Wageningen University
Wolfgang GardTU Delft Houtconstructies

Livestream

Kijk dit programma gratis mee via deze pagina – ca. 5 minuten voor aanvang verschijnt de stream. Onze (online) programmering steunen? Doe een Kijk- en Luisterbijdrage via iDeal!