TV NL EN

KennisCafé: het einde van kanker?

We horen het al decennia lang aangekondigd worden: nú is er toch echt de doorbraak die kanker uit de wereld gaat helpen. Over 10 jaar geen kanker meer. Het KennisCafé vindt het tijd voor een dosis realisme. Waar staat de wetenschap nu echt in de race tegen kanker?

Moderator
Tonie Mudde (Foto credit: Robin de Puy)

We horen het al decennia lang aangekondigd worden: nú is er toch echt de doorbraak gevonden waarmee kanker uit de wereld wordt geholpen. Over 10 jaar geen kanker meer. Het KennisCafé vindt het tijd voor een dosis realisme. Waar staat de wetenschap nu echt in de race tegen kanker?

Moderator Tonie Mudde (de Volkskrant) duikt in de wereld van het kankeronderzoek met wetenschappers en andere deskundigen.

Wanda De Kanter is longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en activist tegen de tabaksindustrie. Christian Blank, oncoloog en immunoloog bij Nederlands Kanker Instituut. Blank is gespecialiseerd in huidkanker (melanoom) en niercelkanker en onderzoekt hoe je het immuunsysteem kunt aanleren om kankercellen te herkennen en te doden. Hanneke van Laarhoven kijkt zowel naar de communicatie tussen artsen en patiënten als naar biologie van tumoren. Haar specialisatie is slokdarm, maag en alvleesklierkanker. Marco van Vulpen is hoogleraar radiotherapie en medisch directeur van HollandPTC. Naast de behandeling van patiënten met protonentherapie, leidt van Vulpen onderzoek naar de waardebepaling van protonentherapie. Toine Pieters (UU) geeft een flitscollege over de geschiedenis van de behandeling van kanker. En Gaston Remmers is patient advocate bij Inspire2Live en Stichting Mijn Data.

OVER HET KENNISCAFÉ:

Elke derde maandag van de maand duikt KennisCafé in de wondere wereld van wetenschap. Samen met academici, deskundigen en spraakmakers bevragen de immer nieuwsgierige moderatoren Maarten Keulemans en Tonie Mudde afwisselend de actualiteit. Eigentijdse wetenschapsjournalistiek, maar dan live. Elke aflevering is een experiment, een enquête of een proefje. Wat is de maatschappelijke implicatie van wetenschap? En andersom, wat is de invloed van de maatschappij op de wetenschap? Tijdens KennisCafé is de Grote Zaal een café. Een dynamische ontmoeting van columns, live interviews en debat, met een wetenschappelijke demonstratie of experiment.

                    

Speakers

Wanda de KanterLongarts Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en activist tegen de tabaksindustrie
Christian BlankOncoloog en immunoloog bij Nederlands Kanker Instituut
Hanneke van LaarhovenTranslationele medische oncologie AMC/UvA
Marco van VulpenMedisch directeur van Holland Protonen Therapie Centrum en hoogleraar radiotherapie Erasmus MC, LUMC en TU Delft
Toine Pieters Geschiedenis van de Geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht
Gaston RemmersPatient advocate bij Inspire2Live en Stichting Mijn Data