TV NL EN

KennisCafé: Nooit meer eten

Moderator Maarten Keulemans (De Volkskrant) duikt, zo vlak na de overdadige feestdagen, wat dieper in de wetenschap achter vasten.

Moderator
Maarten Keulemans
Taal
Nederlands

Ook live via https://live.debalie.nl en https://facebook.com/volkskrant

 

Vasten, een periode niet of heel weinig eten. Het is een rage de laatste jaren, met allerlei methodes en systemen. Maar waar komt het idee van vasten vandaan en welke effecten heeft het onthouden van voedsel op ons lichaam?

Het idee van vasten is niet nieuw. Eeuwenoude tradities vanuit verschillende culturen en religies hebben zo allemaal hun eigen ideeën hierover. Maar is vasten echt de weg naar de zogenaamde spreekwoordelijke bron van eeuwige jeugd, of valt daar nog wel wat op af te dingen?  Moderator Maarten Keulemans (De Volkskrant) duikt, zo vlak na de overdadige feestdagen, wat dieper in de wetenschap achter vasten.

Antropoloog en theoloog Miranda Klaver (VU) kijkt met ons naar de plaats van vasten binnen diverse religieuze stromingen.

Over KennisCafé

Elke derde maandag van de maand duikt KennisCafé in de wondere wereld van wetenschap. Samen met academici, deskundigen en spraakmakers bevraagt de immer nieuwsgierige moderator Maarten Keulemans de actualiteit. Eigentijdse wetenschapsjournalistiek, maar dan live. Elke aflevering is een experiment, een enquête of een proefje. Wat is de maatschappelijke implicatie van wetenschap? En andersom, wat is de invloed van de maatschappij op de wetenschap? Tijdens KennisCafé is de Grote Zaal een café. Een dynamische ontmoeting van columns, live interviews en debat, met een wetenschappelijke demonstratie of experiment.

Speakers

Miranda KlaverAntropoloog en theoloog
Ellen BlaakHoogleraar vet stofwisseling Universiteit Maastricht
Ralf FutselaarNIOD (gespecialiseerd in honger, voeding en gezondheid)
Peter de KeijzerMoleculair bioloog aan het UMC Utrecht
Fransje SnijdersInternist en voorzitter van de Johannes Wier Stichting.