TV NL EN

KennisCafé: Trollen, Twitter, Thierry en Trump

Hard schreeuwen en niet luisteren. De polarisatie in onze samenleving lijkt toe te nemen. Maar is dit echt zo? Een paar dagen voor verkiezingen gaat het KennisCafé op onderzoek uit.

Moderator
Maarten Keulemans (de Volkskrant)
Taal
Nederlands

Ook livestreams via live.debalie.nl en facebook.com/debalie en facebook.com/volkskrant

/volkrantDe samenleving lijkt zich steeds extremer op onderwerpen uit te spreken. Van Zwarte Piet tot de discussie over genderneutraliteit, je kan alleen nog maar extreem voor of tegen zijn. Maar de vraag is of dit klopt. Is de middenstem namelijk écht verdwenen in het publieke debat, of wordt deze overschreeuwd door de extremen van links en rechts? Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans duidt met diverse wetenschappers de staat van het publieke debat in de samenleving en politiek.

Met o.a. Harm Kaal, politiek historicus Radboud Universiteit Nijmegen en Hedwig te Molder, communicatiewetenschapper over de veranderende rol van de expert in een ‘post-truth’ samenleving (Wageningen Universiteit). Rens Vliegenthart van de UvA praat over de rol van de media in politiek en samenleving waarna communicatiewetenschapper Rebekah Tromble de gevolgen van Twitter op politieke polarisatie uitlegt. Gijs Kessler geeft een flitscollege over Russische propaganda posters en oud STUDIO deelnemer Eva van Vugt vertelt over STUDIO en haar onderzoek.

OVER HET KENNISCAFÉ:

Elke derde maandag van de maand duikt KennisCafé in de wondere wereld van wetenschap. Samen met academici, deskundigen en spraakmakers bevragen de immer nieuwsgierige moderatoren Maarten Keulemans en Tonie Mudde afwisselend de actualiteit. Eigentijdse wetenschapsjournalistiek, maar dan live. Elke aflevering is een experiment, een enquête of een proefje. Wat is de maatschappelijke implicatie van wetenschap? En andersom, wat is de invloed van de maatschappij op de wetenschap? Tijdens KennisCafé is de Grote Zaal een café. Een dynamische ontmoeting van columns, live interviews en debat, met een wetenschappelijke demonstratie of experiment.

Speakers

Harm KaalPolitiek historicus Radboud Universiteit Nijmegen
Hedwig te MolderCommunicatiewetenschapper Wageningen Universiteit
Rens VliegenthartCommunicatiewetenschapper (UvA) in de rol van media in politiek en samenleving
Rebekah TrombleRebekah Tromble (Universiteit Leiden) onderzoekt de rol van Twitter bij politieke polarisatie.
Gijs Kessler Specialist in de sociale geschiedenis van Rusland en de Sovjet Unie.
Eva van VugtDocent Grondrechten aan de Universiteit van Tilburg en oud deelnemer STUDIO.