Zijn we écht zo makkelijk te beïnvloeden – zonder dat we het door hebben?
Mensen die beelden van bejaarden zien gaan zelf iets langzamer lopen, behalve als ze bejaarden stom vinden. Zie je een blikje Pepsi in de film Home Alone dan is de kans dat je daarna Coca-cola besteld kleiner. In ons eentje vluchten we uit een kamer die zich met rook vult, maar als er anderen zijn die gewoon blijven zitten, doen wij hetzelfde. Ruiken we vers gebakken speculaas dan willen we dat kopen en in een lift met onbekenden kijken we allemaal dezelfde kant op.
Het wemelt van het onderzoek naar manipulatie, beïnvloeding, priming, nudging, anchoring, stimulering. Reclamemakers doen het zeker, je omgeving doet het misschien ook, zelfs onze eigen overheid zet deze middelen in om burgers een duwtje in de goede richting te geven.
Zijn we écht zo makkelijk te beïnvloeden – zonder dat we het door hebben?
Houdt de website in de gaten voor de volledige programmering.
Martijn van Calmthout scheidt met wetenschappers het kaf van het koren. Wanneer bent u voor het laatst gemanipuleerd?
Het KennisCafé is een coproductie van: KNAW, De Volkskrant, NEMO KennisLink en De Balie
Over KennisCafé:
Elke derde maandag van de maand duikt KennisCafé in de wondere wereld van wetenschap. Samen met academici, deskundigen en spraakmakers bevraagt de immer nieuwsgierige moderator Martijn van Calmthout de actualiteit. Eigentijdse wetenschapsjournalistiek, maar dan live. Elke aflevering is een experiment, een enquête of een proefje. Wat is de maatschappelijke implicatie van wetenschap? En andersom, wat is de invloed van de maatschappij op de wetenschap? Tijdens KennisCafé is de Grote Zaal een café. Een dynamische ontmoeting van columns, live interviews en debat, met een wetenschappelijke demonstratie of experiment.