TV NL EN

KennisCafé: Verder dan je neus lang is

Moderator Tonie Mudde kijkt tijdens het KennisCafé met o.a. oogartsen en hersenwetenschappers naar de toekomst van het zien.

Moderator
Tonie Mudde (de Volkskrant)
Taal
Nederlands

Ook live facebook.com/volkskrant

Kijken en zien, het lijkt zo vanzelfsprekend. We vertrouwen op onze ogen. Maar er is ook iets alarmerends aan de gang. Steeds meer jongeren zijn bijziend en dat lijkt onder andere te komen door veelvuldig staren naar beeldschermen. Staan we aan de vooravond van een steeds grotere golf van blinden en slechtzienden?

Gelukkig staat de wetenschap niet stil en kunnen we binnenkort misschien wel door een chip in het brein weer zien. Of misschien wel beter zien dan ooit tevoren. Moderator Tonie Mudde kijkt met o.a. oogartsen en hersenwetenschappers naar de toekomst van het zien.

 

Over Het KennisCafé:

Elke derde maandag van de maand duikt KennisCafé in de wondere wereld van wetenschap. Samen met academici, deskundigen en spraakmakers bevragen de immer nieuwsgierige moderatoren Maarten Keulemans en Tonie Mudde afwisselend de actualiteit. Eigentijdse wetenschapsjournalistiek, maar dan live. Elke aflevering is een experiment, een enquête of een proefje. Wat is de maatschappelijke implicatie van wetenschap? En andersom, wat is de invloed van de maatschappij op de wetenschap? Tijdens KennisCafé is de Grote Zaal een café. Een dynamische ontmoeting van columns, live interviews en debat, met een wetenschappelijke demonstratie of experiment.

Speakers

Xing ChenOnderdeel van de onderzoeksgroep Vision&Cognition van het Nederlands Herseninstituut. Zij werken aan een methode om blinden weer te laten zien.
Richard van WezelProfessor Psychobiologie
Jeroen Perk Heeft al een paar jaar een bionisch oog
Camiel BoonOogarts en netvlieschirurg. Hoogleraar Oogheelkunde en Klinische Ophthalmogenetica verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
Bart GrobConservator biologie en geneeskunde van museum Boerhaave