TV NL EN

KennisCafé: Vlees eten is zó 2019

Welke keuzes moeten we maken om onze ecologische voetafdruk te verlagen: gekweekt vlees uit het lab of beter helemaal geen vlees? Maarten Keulemans (de Volkskrant) pluist het vlees debat samen met wetenschappers en het publiek tot in de vezels uit.

Een samenwerking tussen
De Balie
+
de Volkskrant
+
NEMO
+
KNAW
Moderator
Maarten Keulemans

Welke keuzes moeten we maken om onze ecologische voetafdruk te verlagen: gekweekt vlees uit het lab of beter helemaal geen vlees? Zijn er nieuwe productietechnieken die zelfs de meest verstokte vleeseter overtuigt van een lapje ‘vega-vlees’? Maarten Keulemans (de Volkskrant) pluist het vlees debat samen met wetenschappers en het publiek tot in de vezels uit.

Atze Jan van der Goot houdt zich bezig met procestechnologie van vleesvervangers en probeert met zijn onderzoeksgroep een plantaardig biestuk te kweken. Hoe ver zijn we daar nog van verwijderd? Gedragseconoom Jan Stoop vertelt hoe de consument een duw in de goede richting kan krijgen in haar vleesconsumptie, zonder te veel worden gedwongen om drastisch te veranderen.

Imke de Boer gaat in op de vraag of dierlijke producten nog wel in een duurzaam dieet passen. Maria Fernandes werkt bij Meatable, een bedrijf dat ‘guilt-free’ vlees produceert. Is de consument daar klaar voor?

Meer weten over waar het stuk vlees op je bord precies vandaan komt? Deze week start ook onze voedselreeks Food for Thought van onze programmamaker Merlijn Geurts en chef-kok Marc Raven. Met in deze aflevering: Rundvlees. Tijdens een smakelijk diner zoeken ze naar antwoorden: moet vlees nog wel op de kaart staan of kan het ook duurzaam gemaakt worden?

 

OVER HET KENNISCAFÉ:

Elke derde maandag van de maand duikt KennisCafé in de wondere wereld van wetenschap. Samen met academici, deskundigen en spraakmakers bevragen de immer nieuwsgierige moderatoren Maarten Keulemans en Tonie Mudde afwisselend de actualiteit. Eigentijdse wetenschapsjournalistiek, maar dan live. Elke aflevering is een experiment, een enquête of een proefje. Wat is de maatschappelijke implicatie van wetenschap? En andersom, wat is de invloed van de maatschappij op de wetenschap? Tijdens KennisCafé is de Grote Zaal een café. Een dynamische ontmoeting van columns, live interviews en debat, met een wetenschappelijke demonstratie of experiment.

                    

Speakers

Jan StoopGedragseconoom Erasmus Universiteit
Atze Jan van der GootProcestechnoloog van vleesvervangers aan Wageningen Universiteit
Imke de BoerHoogleraar Dierlijke Productiesystemen
aan Wageningen Universiteit
Maria FernandesiPSC and tissue engineering bij Meatable