TV NL EN

KennisCafé: Wat is Bewustzijn?

Bewustzijn. Het lijkt een simpel begrip, maar de wetenschap gist nog altijd naar een definitie. Tijdens het KennisCafé probeert Maarten Keulemans (de Volkskrant) met wetenschappers toch dit grote begrip af te bakenen. Is bewustzijn uitsluitend iets menselijks, of hebben computers er ook één?

Een samenwerking tussen
De Balie
+
de Volkskrant
+
KNAW
+
NEMO
Moderator
Maarten Keulemans

Bewustzijn. Het lijkt een simpel begrip, maar de wetenschap gist nog altijd naar een definitie. Tijdens het KennisCafé probeert Maarten Keulemans (de Volkskrant) met wetenschappers dit grote begrip af te bakenen. Is bewustzijn uitsluitend iets menselijks, of hebben computers er ook een?

Mariska Kret (Universiteit Leiden) doet bewustzijnsonderzoek bij apen. Hoe meet je dit en verschilt deze vorm van bewustzijn met die van een mens?

Simon van Gaal (UvA) is bewustzijnsonderzoeker.

Max van der Linden (UvA) is psycholoog en wetenschapssocioloog. Vanavond neemt hij ons mee in de geschiedenis van bewustzijnsonderzoek.

Frank van Caspel (Radboud Universiteit) cognitiefilosoof.

Jolien Francken (UvA) neurofilosoof.

OVER HET KENNISCAFÉ

Elke derde maandag van de maand duikt KennisCafé in de wondere wereld van wetenschap. Samen met academici, deskundigen en spraakmakers bevragen de immer nieuwsgierige moderatoren Maarten Keulemans en Tonie Mudde afwisselend de actualiteit. Eigentijdse wetenschapsjournalistiek, maar dan live. Elke aflevering is een experiment, een enquête of een proefje. Wat is de maatschappelijke implicatie van wetenschap? En andersom, wat is de invloed van de maatschappij op de wetenschap? Tijdens KennisCafé is de Grote Zaal een café. Een dynamische ontmoeting van columns, live interviews en debat, met een wetenschappelijke demonstratie of experiment.

                    

Speakers

Mariska KretBewustzijnsonderzoek bij apen (Leiden Universiteit)
Simon van GaalBewustzijnsonderzoeker (UvA)
Max van der LindenPsycholoog en wetenschapssocioloog (UvA)
Frank van CaspelCognitiefilosoof (Radboud Universiteit)
Jolien FranckenNeurofilosoof (UvA)