TV NL EN

Kiezen met VICE

DUUR
120 minuten

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo.
360° VR video (VICE – Youtube) Welke politieke partij behartigt de belangen van jongeren het best?

Jesse 'Jessias' Klaver tourt als een rockster langs poppodia volgepropt met jongeren, maar vertegenwoordigt hij wel alle jongeren van Nederland of alleen een elitaire bovenlaag? Henk Krol's 50+ partij staat op dikke winst in de peilingen, terwijl alle statistieken laten zien dat de gemiddelde oudere het in Nederland uitstekend maakt. Ten koste van wie gaat dat? Onze premier Mark Rutte vindt dat je normaal moet doen om hier te wonen, maar wat is in hemelsnaam normaal? De PVV is de populairste partij onder jongeren, maar is hun lijsttrekker in staat om een inclusieve samenleving te maken als zijn partij de grootste wordt?

Op 15 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen en jongeren tussen de 18 en 30 vertegenwoordigen zo'n 2 miljoen stemmen. Dat zijn veel zetels. Tegelijkertijd voelen veel jonge mensen zich niet geroepen te gaan stemmen omdat ze de politiek ver van zich af vinden staan en ze zich niet goed gerepresenteerd voelen.

Tijdens Kiezen met VICE laten we de stem van jongeren luid en duidelijk klinken door hen persoonlijke verhalen te laten vertellen over de dingen die zij belangrijk vinden: werk, onderwijs, gelijke behandeling, duurzaamheid en meer.

Vier jonge politici van de populairste partijen onder jongeren gaan in gesprek met de jeugdige stemmers. Hoe gaan deze jonge politici de belangen waarborgen van jongeren als ze worden verkozen? Voor de VVD is dat Dennis Wiersma (30), voor GroenLinks Zihni Özdil (35), voor D66 is dat Jan Paternotte (33) en Giselle Schellekens (27) zal namens de PvdA aanschuiven.| Verder zijn VICE-host Gwen Pol en VICE-schrijver Joris Tjaden er om het debat in goede banen te leiden, is Massih Hutak er namens !METS, en wordt er muziek verzorgd door Ome Omar en Carista. 

Vertegenwoordigers van alle grote jongerenorganisaties uit Nederland zijn aanwezig. Vind je dat jij als jongere ook aanwezig moet zijn? Stuur dan een mail met motivatie naar programmamaker Rik Seveke van De Balie rik.seveke@debalie.nl. Het zal snel vol zitten, dus wees er snel bij! De bijeenkomst is onderdeel van het evenement Kiezen met VICE powered by YouTube. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met De Balie en vindt plaats op zaterdag 4 maart. Overdag verzorgt Milan van Stichting CANVAS uit Servië een workshop over vreedzaam activisme. De bijeenkomst overdag zal live op Youtube te volgen zijn via een 360°-camera stream. Na afloop van het debat is er een borrel voor de aanwezigen. Op VICE.com vind je in aanloop naar de verkiezingen verhalen en video’s die deze onderwerpen introduceren, en jongeren bewust maken van het belang van hun stem.