Ook live op facebook.com/debalie Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo. In onze seculiere samenleving zijn we hard opzoek naar de Hemel op aarde. Geluk is maakbaar, toch? Dus het leven moet elke dag fantastisch zijn. Op Instagram, Facebook en Snapchat posten we prachtige foto’s van gelukkige momenten met al dan niet een filter om de zaligheid nog even aan te dikken. Ongelukkige dagen, die horen er niet bij. Toch blijkt dat veel mensen te maken hebben met gevoelens van somberheid, overspannenheid en vermoeidheid. We nemen massaal pillen om ons te helpen slapen en vervolgens om weer op te staan. Maar ís het leven niet soms gewoon gewoon, of misschien ook wel eens verdrietig? Zijn we zo krampachtig bezig met onze zoektocht naar geluk, dat we in paniek schieten zodra het even tegenzit? Deze avond gaan we ten rade bij psychiaters, kunstenaars en elkaar om te kijken hoe we verdriet, tegenslag en gewonigheid wat meer ruimte kunnen geven in onze door geluk geobsedeerde maatschappij en mogen we samen kwetsbaar zijn. Waar komt onze geluks-obsessie vandaan? En nog belangrijker; hoe doorbreken we hem? Kunnen we de gewonigheid en lastigheidjes van het leven weer normaliseren en met elkaar delen in plaats van wegmoffelen onder filters en ‘dappere’ gezichten. Ellen Deckwitz is een Nederlandse dichteres, schrijfster en columniste. haar poëzie kenmerkt zich door de helderheid en haar ironische blik op de wereld. Ellen laat zich graag beïnvloeden door de zwarte kant van het leven. Zij zal deze avond inleiden met een persoonlijke voordracht. Psychologe Angélique Cramer is een van de grondleggers van de netwerkbenadering van psychopathologie. Zij zal een analyse geven van onze geluk-geobsedeerde maatschappij. Na deze analyse zullen drie creatieve initiatieven uitgelicht worden, die ieder op een eigen manier onze geluksobsessie doorbreken en maatschappelijk ruimte creëren voor kwetsbaarheid, tegenslag en verdriet. Regisseuse Eefje Suijkerbuijk creëerde de VPRO zwelgplek; in haar woorden 'een online platform waar je heen kan gaan als je jezelf goed klote voelt'.
Voor dit platform cureerde ze projecten van muzikanten, illustratoren, fotografen, filmmakers, cabaretiers, schrijvers en podcastmakers die een goed oog hebben voor het tragische en zwaarmoedige in het leven, maar ook beschikken over een creatieve of humoristische blik. Regisseuse en ontwerper Margreet Sweerts is initiatiefnemer van het Verdrietfestival (Maastricht-Aken herfst 2018).
Met dit festival wil ze letterlijk ruimte maken voor verdriet, als tegenwicht voor een eenzaammakend ideaalbeeld van de maakbare mens. In een hyperventilerende samenleving van alsmaar UP te moeten zijn. Samen met o.a. zangeres Christina Fischer onderzoekt ze wat mensen in een publieke ruimte nodig hebben om verdriet toe te kunnen laten, waarbij de stem van de zangeres als catalisator dient. Naast het toelichten van haar initiatief zal zij deze avond een voorproefje van het festival geven. Moderator: Bahram Sadeghi Beeld: Gerdien van Halteren, this is -Gary