TV NL EN

Kort en Goed

De beste korte verhalen uit de wereldgeschiedenis. Met optredens van Annelies Verbeke, Marja Pruis, Alex Boogers, Mensje van Keulen en vele anderen.

In samenwerking met:
In samenwerking met:
Programmamaker:
Moderator:
Marjolijn de Cocq

De beste korte verhalen uit de wereldliteratuur

Ook rechtstreeks via live.debalie.nl

De week van het korte verhaal trappen we in De Balie af met een ode aan de grootheden van het literaire genre. Een avond over de verhalen van Poe, Davis, Tsjechov, Berlin en vele anderen. In tijden van Netflixisering van onze aandachtsspanne is het de hoogste tijd om het korte verhaal te herontdekken. 

21 prominente Nederlandse en Vlaamse auteurs kregen van Uitgeverij Podium een uitdagend verzoek: kies het beste korte verhaal uit de wereldliteratuur. De meesterwerken zijn gebundeld in Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen. Tijdens Kort en Goed zal een select schrijversgezelschap bestaande uit Annelies Verbeke, Marja Pruis, Alex Boogers, Mensje van Keulen en Thomas Heerma van Voss vertellen over hun favoriete verhalen.

Acteurs van onder andere Toneelgroep Oostpool dragen de sterkste fragmenten voor en de uitgever van de bundel vertelt over de kansen en bedreigingen van korte verhalen. Ook zullen we de grenzen van de wet opzoeken; bestsellerauteur Alex Boogers leest een verhaal van J.D. Salinger voor dat verboden is in Nederland…

Over de sprekers:

Annelies Verbeke is een voorvechter van het korte verhaal in de Nederlandstalige wereld. Als schrijver heeft ze meerdere verhalenbundels op haar naam staan waaronder VERONDERSTELLINGEN (2012) en HALLELUJA (2017). Voor de verhalenbundel Baby schoentjes, nooit gedragen (2018) verzorgde ze de inleiding.

Marja Pruis schreef onder meer de veelgeprezen romans Atoomgeheimen (2008), De vertrouweling (2011) en het biografische portret Als je weg bent (2013) over Patricia de Martelaere, dat vijf drukken behaalde. Ze is gerenommeerd criticus en columniste voor De Groene Amsterdammer. Haar essaybundel Kus me, straf me (2011) over lezen en schrijven, liefde en verraad werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won de Jan Hanlo Essayprijs.

Mensje van Keulen schreef in de jaren 70 van de vorige eeuw  als redacteur en cartoonist voor de literaire tijdschriften waaronder Propria Cures en Maatstaf. Haar debuut Bleekers zomer verscheen in 1972. Met de woorden : ‘Dit is het,’ begon de eerste recensie (door K.L. Poll in NRC Handelsblad) op deze bejubelde en al vele malen herdrukte roman die inmiddels tot de klassieken in de Nederlandse literatuur wordt gerekend.

Alex Boogers debuteerde in 1999 onder het mysterieuze pseudoniem M.L. Lee met Het boek Estee. Sinds zijn tweede roman publiceert Alex Boogers op verzoek van zijn uitgever onder eigen naam. Hij woont en werkt in Vlaardingen. Hij won vele literatuurprijzen waaronder de Libris Literatuurprijs voor Alleen met de goden (2015).Naast boeken publiceerde Boogers verhalen, artikelen en interviews in onder andere Nieuwe Revu, Vrij Nederland, Passionate, Esquire en SQ.

Thomas Heerma van Voss studeerde Nederlands en Engels. Hij debuteerde in 2009 met De Allestafel. Zijn korte verhalen bundelde hij in De derde persoon (2014). Ook schrijft hij interviews, verhalen en artikelen gepubliceerd voor onder meer Vrij Nederland, nrc.next, de Volkskrant, Trouw, Das Magazin en Hollands Maandblad.

Speakers

Te koop: babyschoentjes, nooit gedragenNederlandse & Vlaamse schrijvers kiezen hun favoriete korte verhaal

Speakers

Annelies VerbekeFoto: © Alex Salinas
Marja Pruis
Mensje van Keulen
Alex BoogersFoto: © Lenny Oosterwijk
Thomas Heerma van VossFoto: © Lenny Oosterwijk

Speakers

Abe DijkmanToneelgroep Oostpool
Mirjam StolwijkToneelgroep Oostpool

“A short story must have a single mood and every sentence must build towards it.”
― Edgar Allan Poe

Speakers

Marjolijn de CocqCoördinator boeken bij Het Parool