TV NL EN

KVS Miljoenennota gesprek 2019

Tijdens het KVS Miljoenennotagesprek 2019 bespreken we de economische stand van het land en doen we een voorschot op de economische agenda voor het komende kabinet. Wie gaat er op vooruit, en wie niet?

Op Prinsjesdag presenteert het kabinet weer een verse Miljoenennota. Tijdens het KVS Miljoenennotagesprek 2019 bespreken we de economische stand van het land en doen we een voorschot op de economische agenda voor het komende kabinet. Een aantal bekende economen, waaronder Wimar Bolhuis en Raymond Gradus, zullen vlijmscherp vooruitblikken naar de toekomst. Wie gaat er op vooruit, en wie niet?

Eerder dit jaar waarschuwde het CPB het kabinet dat er slechtere tijden aankomen. Brexit, de Italiaanse politieke ontwikkelingen en het handelsbeleid van Trump zullen de Nederlandse economie gaan raken. Maar in welke mate? En hoe zit het met een aantal van de belangrijkste onderwerpen van onze tijd als klimaatmaatregelen en het pensioenstelsel?

En hoe denken Nederlanders eigenlijk dat de economie en zijzelf ervoor staan? Joyce Boverhuis zocht het uit.

Dit programma is een samenwerking tussen de De Balie en de Koninklijke Vereniging voor Staathuishoudkunde (www.esb.nu/kvs). De KVS is in 1849 opgericht en daarmee de oudste beroepsvereniging van economen ter wereld.

 

Met onder andere

Wimar Bolhuis is universitair docent economie aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde economie, bestuurskunde en sociale psychologie en promoveerde op de rol van het Centraal Planbureau in het begrotingsproces, verkiezingscampagnes en kabinetsformaties. Hij bracht twee boeken uit, publiceert regelmatig in vakbladen en kranten en is columnist bij RTL Z. Eerder werkte hij in politieke en ambtelijke functies in Den Haag en hield zich bezig met de overheidsfinanciën, zorg, arbeidsmarkt, sociale zekerheid en pensioenen.

Raymond Gradus is hoogleraar Bestuur en economie publieke sector aan de VU. Hij is tevens verbonden aan de vakgroep Accounting en het Zijlstra Center for Public Control, Leadership and Governance. Sinds 1 juli 2017 is hij voorzitter van de onafhankelijke Colleges financieel toezicht (Cft), te weten het Cft Curaçao en Sint Maarten, het College Aruba financieel toezicht (CAft) en het Cft Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Anna Dijkman is financieel-economisch journalist en schrijft voor het Financieele Dagblad over de zorgsector. Eerder werkte zij voor het Economisch Bureau van ING, weblog DasKapital, WNL, RTLZ en Elsevier. Ook publiceerde ze een boek over gedragseconomie. Zij studeerde psychologie en journalistiek en rondde vorig jaar een premaster economie af.

Joyce Boverhuis is journalist bij het actualiteitenprogramma EenVandaag.  Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen uit alle delen van de bevolking die wekelijks hun mening geven over actuele onderwerpen zoals politiek, economie en zorg.

Speakers

Wimar Bolhuiseconoom, bestuurskundige en sociaal psycholoog
Raymond Gradushoogleraar Bestuur en economie publieke sector aan de VU
Anna Dijkmanjournalist en redacteur bij Financieel Dagblad
Joyce Boverhuisjournalist bij Eenvandaag