TV NL EN

Kwesties van Leven en Dood – De rol van het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog

DUUR
120 minuten

Live uitzendingvanaf 15:30 uur Gemist?Video's komen online via debalie.tv en vimeo.com/debalie Het Rode Kruis heeft al eerder zijn oorlogsverleden onderzocht. Maar een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek naar de rol van het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog ontbrak. Pas in 2012 gaf het Rode Kruis een onderzoeksopdracht aan het NIOD, Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Doel van de opdracht was om inzicht te krijgen in de rol van de hulporganisatie in de Tweede Wereldoorlog, om zo ook lessen te kunnen trekken voor de toekomst.

NIOD onderzoekster dr. Regina Grüter beschrijft in Kwesties van Leven en Dood het functioneren van het Rode Kruis in Nederland kort voor, tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog.

Dagprogramma:

15.00 uur – Ontvangst
15.30 uur – Start programma, sprekers:
Frank van Vree, directeur NIOD, welkomstwoord
Regina Grüter, NIOD onderzoekster, presentatie boek
Inge Brakman, voorzitter Rode Kruis, reactie op het boek
16.30 uur – Discussie met verschillende experts
17.30 uur – Napraten
18.30 uur – Einde bijeenkomst

Dagvoorzitter is Annette van Trigt.

Fluitiste Eleonore Pameijer verzorgt samen met pianist Marcel Worms de muzikale omlijsting van de bijeenkomst. Zij spelen werken van Leo Smit en Dick Kattenburg.
Kwesties van Leven en Dood verschijnt bij Uitgeverij Balans.  De NOS maakt naar aanleiding van het boek een documentaire, die op maandagavond 30 oktober te zien zal zijn op NPO2.

“Het had waarschijnlijk niet zoveel uitgemaakt, zo’n pakket van het Rode Kruis. Nee, dat geloof ik niet. Maar het idee dat iemand in Nederland aan je dacht, ja, dát had zeker verschil gemaakt.” – (Citaat Frieda Menco, maart 2012. Frieda werd op 27 januari 1945 bevrijd in concentratiekamp Auschwitz)

Toegang tot dit programma is gratis, wel graag aanmelden via deze link → Tickets