TV NL EN

Kwetsen voor de Kunst?

In samenwerking met het Amsterdams Kleinkunst Festival presenteert De Balie het openingsdebat van AKF Deluxe 2019. Wat is satire en wie bepaalt de grenzen?

Programmamaker Sophie Rutenfrans
In samenwerking met
Amsterdams Kleinkunst Festival

Ook livestream via live.debalie.nl

Waarom vinden we niet allemaal dezelfde grappen leuk? Hoewel alles kan in het vrije Nederland is er toch geregeld #ophef over dingen die leuk bedoeld waren. In dit programma onderzoeken we de grenzen van de grap. 

Wat is satire en wie bepaalt de grenzen? Vanuit wetenschappelijk, politieke en juridisch perspectief zullen verschillende experts deze vragen proberen te beantwoorden. Een spannende middag onder leiding van Raoul Heertje.

Met:

André Dongelmans studeerde in 2013 af aan de Toneelschool en Kleinkunst Academie Amsterdam. Hij is te zien geweest in diverse theaterproducties, televisieseries en films waaronder De Luizenmoeder.

Robert Vuisje is schrijver. Zijn laatste boek, Salomon’s oordeel, gaat over de moderne valkuilen van racisme en antiracisme. In dit programma deelt hij zijn visie op humor en de veranderende tijdsgeest.

Ewout Jansen won 12 cabaretprijzen met het duo Ewout & Etienne en werkt mee aan de Sunday Assembly (Mezrab / Hofman Café) en De snijtafel (VPRO). Als jurist adviseerde hij jarenlang de Hoge Raad en is verbonden aan Lean Lawyers. Wat zegt de wet over de grenzen van de grap?

Mark Boukes is assistent professor communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op de effecten van ‘infotainment’. Wat doet politieke satire met de publieke opinie?

Wimie Wilhelm acteert, regisseert en maakt cabaret. Naast haar eigen cabaretvoorstellingen, speelde ze onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, Orkater en Het Nationale Toneel. Verder is ze ook te zien geweest in diverse televisieseries, waaronder de bekende politieserie Baantjer. Ze regisseert onder andere voor: Eva Crutzen, Richard Groenendijk, Brigitte Kaandorp en Rayen Panday.

Rikkert van Huisstede leeft zijn leven als een kunstwerk en vertelt daarover op het toneel. Over de overeenkomsten tussen mannen en vrouwen, over verliefd worden op meer mensen, over verbinding maken door dicht bij jezelf te blijven. Hij was 19 toen Herman van Veen hem uitnodigde om mee te zingen in zijn voorstelling. Na een tournee door Europa en een rol in zeven verschillende voorstellingen werd het tijd om zijn vleugels uit te slaan. Hij is producent en artistiek leider van de maatschappelijke beweging en theatervoorstelling BOYS WON’T BE BOYS.

 

Deze video staat ook op:
https://vimeo.com/debalie/kwetsen
https://youtu.be/IUvcGudsC5I

 

 

 

Speakers

Raoul HeertjeRaoul Heertje is comedian, schrijver en programmamaker. In april 2019 gaat zijn script van ’t Schaep met de 5 Pooten in première.
André DongelmansAndré Dongelmans studeerde in 2013 af aan de Toneelschool en Kleinkunst Academie Amsterdam.
Hij is te zien geweest in diverse theaterproducties, televisieseries en films.


Foto: Annemieke van der Togt
Robert VuijsjeRobert Vuijsje is journalist en schrijver. Zijn laatste boek, ‘Salomon’s oordeel’ is net uit.
Ewout JansenTussen 2004 en 2009 won Ewout Jansen 12 cabaretprijzen met het duo Ewout & Etienne. Hij stopte met het vertellen van grapjes om te adviseren bij de Hoge Raad.
Mark BoukesAssistent professor communicatiewetenschap
Rikkert van Huisstede Hij is producent en artistiek leider van de maatschappelijke beweging en theatervoorstelling BOYS WON’T BE BOYS.
Foto: Anne van Zantwijk
Wimie WilhelmWimie Wilhelm acteert, regisseert en maakt cabaret. Ze regisseert onder andere voor: Eva Crutzen, Richard Groenendijk, Brigitte Kaandorp en Rayen Panday.
Foto: Arjan Blok
Grappig of niet?Waarom mensen zo verschillend reageren op politieke satire